A Szilas borral ápolják Csollány Szilveszter emlékét

Szöveg és fotó: Győr+ Média
2023.03.17. 12:02

Tavaly januárban hunyt el Csollány Szilveszter olimpiai-, világ- és Európa-bajnok tornászklasszis. Sike Tamás borász számára különösen fájdalmas volt a legenda elvesztése, hiszen Csollány nemcsak a barátja, hanem a keresztfia is volt. A tornász emlékére született meg a Szilas bor, amellyel a sportoló régóta vágyott álmát valósították meg. Sike Tamásékat az emlékezés mellett a jótékonykodás is motiválta: a bor értékesítéséből befolyt összeggel ugyanis Csollány családját támogatják.

,,Nagyon jól sikerült ez a nemes kezdeményezés. Az, hogy a bevétel a család számára folyik be, vásárlásra biztatta a fogyasztókat, sokat adtunk el a borból. Van belőle még néhány száz palack, így aki szeretné, meg tudja vásárolni. Csollány Szilveszter emlékének megőrzése miatt szeretnénk folytatni a kezdeményezést. Van egy mondás: az ember addig él, amíg emlékeznek rá” – mondta Sike Tamás a Győr+ Reggeliben.

A szakember hozzátette, az unokája szeretne a nyomdokaiba lépni.

,,Ötévesen már főborásznak hívja magát. Azt mondja, ő lesz az, aki majd folytatja az örökséget. Ha lesz Szilas borunk harminc év múlva, amikor az unokám már borászként fog praktizálni, akkor el tudja mondani, hogy a nagyapjának volt egy olimpiai bajnok keresztfia, akiről elnevezték ezt a bort” – tette hozzá Sike Tamás, akinek a szlogenje, hogy a bor szent.

Az egri borász május 19-én az idén 30 éves Bencés Diákok Győri Egyesületének meghívására előadást tart majd városunkban.

,,Nagyon jólesett, hogy főelőadónak meghívtak a 30 éves jubileumi ünnepségükre. Szeretek Győrbe járni, ezúttal is találkozom a barátaimmal” – fogalmazott Sike Tamás, aki arról is szót ejtett, hogy az országban több helyen rendeznek borászkonferenciát. Egerben is van minden évben egy, emellett borászversenyeket is tartanak Szekszárd és Eger között. A megmérettetéseken a legjobb bikavért keressük.

Mesélt róla, hogy a bortúrákon a nedűk készítőjével is találkozhatnak az érdeklődők.

,,Kitaláltuk, hogy több borász részvételével és vezetésével tartunk túrát a pincesoron. Ilyenkor 8-12 pincészetet látogatunk meg egy adott borász vezetésével. A vezető történelmi eseményeket mesél el, hogyan alakult ki hazánkban a borászkodás. A túrázók imádják, hogy ott áll velük szemben a készítője annak a bornak, amelyet éppen fogyasztanak” – jegyezte meg Sike Tamás.

A Győr+ Reggeliben Sike Tamással készített beszélgetést itt hallgathatják vissza:

Kapcsolódó témák: #bor | #emlék | #torna |