Győr+ Konyha

Zsenge tökfőzelék csirkepaprikással

Győr+
2020.03.22. 21:16

Megjelentek az új, bébi méretű főzőtökök. A gazdaságos konyha egyik alapeleme a főzelék, amiből sokat lehet készíteni és már friss zöldségekből is, csak ne főzzük ki belőle a vitamint.

Gyakran kerül az asztalunkra ez az étel, mert párhuzamosan készíthető mindkét eleme, azaz egy óra alatt nagyon ízes, könnyű ebéd születik. A zsenge főzőtök frissen egészen más, mint ami kapható a boltokban lefagyasztva, hiába tűnnek nagyon hasonlónak. Mi is gyalulni szoktuk, azaz sült krumpli formátumra reszeljük, úgy ehető legkönnyebben és a leggyorsabban így fő meg. Ellenben most másként készítettem és sokkal jobban esett. Mivel zsengébbek és karcsúbbak ezek az új tökök, ezért csak egy zöldséghámozóval meghámoztam, hosszában kettévágtam és felkarikáztam. Ebből már félkarikák lettek, közepesen vékonyak. Nem ezzel indítottam a főzeléket, hanem egy alapba tettem bele, hogy minden vitamint megőrizzek és a zöldség zsenge maradjon. A friss kapor már csak hab volt a tortán, hiszen az ízes csirkepaprikás megadta a kegyelemdöfést az ételnek. Mennyei!

Bevásárló lista (4 személyre):

Főzelékhez

2 kg friss főzőtök
1 csokor friss kapor
1 db közepes vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
300 ml tej
150 ml tejföl
200 ml víz
3 ek liszt
1 kk só
1 kk mustár

Pörkölt

2 db szegfűbors
2 db babérlevél
fél csirke
2 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db tv paprika
1 kk cukor
1 db paradicsom
8 szem egészbors
2 db babérlevél
1 ek őrölt pirospaprika
2 ek zsír vagy olaj

Elkészítés:

Egy közepes méretű lábasba a hagymát megdinsztelem a zsiradékon, a csirkét feldarabolva hozzáadom és kicsit lepirítom. Ekkor szórom meg a felkockázott paprikával, paradicsommal, cukorral és minden fűszerrel. 5 percig keverem-kavarom, majd felöntöm annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje a húst. Sózom és lefedem minimum 1 órára, lassú tűzön. Ezzel el is készültem.

A főzelékhez kevés olajon megdinsztelem a kockázott hagymát, majd a fokhagymát és végül a csokornyi kapor felét aprítva. Kicsit átkeverem, majd az összes fűszert szintén hozzáadom és felöntöm a vízzel. Lefedem, 20 percig főzöm, majd elkészítem a habarást a tejből, lisztből, tejfölből. Miután csomómentesre keverem, a forró hagymás léből hozzáadok pár kanállal és beleöntöm az egészet a fazékba, így hőkiegyenlítettem. Hagyom felforrni 5-10 percig, ezután adom hozzá a pucolt, kimagozott, felkarikázott tököket. Lassú tűzön, lefedve főzöm 15 percig. Miután levettem a tűzről, egy evőkanál ecetet és a maradék kaprot keverem hozzá.

Kapcsolódó témák: #Győr+ Konyha | #Szarka Zsófi Konyhája |