Zöld Győr

Zsák, zsák, sulizsák

Fotó: Forrás Waldorf Iskola és Sulizsák
J. Kovács Andrea
2022.03.06. 19:41

Mit kezdjünk a használt, kinőtt, megunt ruhákkal? Valószínűleg nincs olyan háztartás, ahol még nem merült fel ez a probléma. A karitatív szervezetek sokszor helyhiány miatt nem tudják fogadni az adományt és ismeretségi körünkben sem mindig arra van szükség, amit éppen adni szeretnénk.

A Forrás Waldorf Iskola idén januárban csatlakozott a jó megoldásnak tűnő Sulizsák programhoz. Hogyan működik a program és milyenek a tapasztalataik? – kérdeztük Czinkóczi-Galambos Veronikát, a Győri Waldorf Egyesület elnökét.

„Tavaly ősszel tartottunk iskolán belül egy használtruha-börzét saját közösségünk családjainak. A szülők behozhatták az eladásra szánt holmikat, amiket aztán egymástól megvásárolhattunk. Ennek nagy sikere volt, hiszen a háztartásokban rengeteg dolog összegyűlik, a börze után is sok minden megmaradt. Ekkor kezdtünk el tanakodni, hogy mit csináljunk a maradékkal. Az egyik szülőtárs, Bana Bernadett akadt rá a Sulizsák programra.

A cég munkatársai január végén hozták ki a zsákokat, amelyekbe mi összesen 756 kiló ruhaneműt gyűjtöttünk össze. Kilogrammonként 50 forintot kaptunk érte. Nyilvánvaló, hogy nem a pénz összege az elsődleges szempont, hanem az a környezettudatos gondolkodás, amit iskolánk eleve képvisel. A családoknak is nagy könnyebbség, hiszen az otthon összegyűlt, nem használatos holmit általában csak válogatva fogadják el. Ezzel szemben a sulizsákba ömlesztve lehet pakolni, ráadásul azt is beletehetjük, amit adományba már nem adnánk oda másnak. Elfogadják a cipőket és a plüssöket is. Jó tudni, hogy valamilyen formában mindent újrahasznosítanak.

Biztatom a győri iskolákat és óvodákat, hogy bátran csatlakozzanak! A Sulizsák weboldalán egyszerűen lehet regisztrálni. Ezután elküldik a dokumentációt, amit ki kell tölteni, majd odaadják a zsákokat. Két hét múlva, az előre egyeztetett időpontban érkezik az autó. Addig van lehetőség a családokat mozgósítani. Az is pozitívum, hogy az iskolának nem kell tárolni a zsákokat, a szülők csak az elszállítás napján hozzák be. Átveszik, lemérik és elszállítják az összegyűjtött textíliát, végül utalják a pénzt. Az üres zsákok érkezéséig valamennyi várakozási idővel számolni kell, mert egyre népszerűbb a program.”                                                                 

Úgy tudom, más terveik is vannak a használt ruhákkal…   

„Igen, a waldorfos szülők adományboltot szeretnének nyitni, most ehhez keresik a megfelelő helyiséget. Így nemcsak a felesleges tárgyaktól szabadulnának meg, hanem a jelképes összegért megvásárolható ruhákból származó bevételből az iskolát támogatnák. Ráadásul Gyárváros egy olyan bolttal gazdagodna, ahol olcsó, használható árut lehet beszerezni. Vagyis mindenki csak nyerne vele.”

Sulizsák, azaz göncölj a Földért!

Mit kezdhetünk a már felesleges, kinőtt vagy éppen sosem hordott ruháinkkal?  A textilt újrahasznosíthatják az építőiparban, az autóiparban párnázóanyagként, a termelőiparban törlőruhaként, a textilszálakból fonal vagy szigetelőanyag készül. De a ruháinkkal nem ez az elsődleges, ami történhet. Alakíthatjuk, átszabhatjuk. Mi is és az ízlésünk is változik, más ruhadarabok tetszenek meg, másképpen öltözködünk. De második esélyt így is adhatunk nekik.

Legyen a textil újrahasznosítás-alap!

Szeretnénk megismertetni mindenkivel a textil-újrahasznosítás lehetőségeit és közvetíteni a háztartások és a feldolgozók között. Megmutatni, hogy nem a kuka a megoldás. Ezért ösztönözzük a közösségeket, hogy szervezzenek ruhagyűjtést. Így lehetőséget teremtünk arra, hogy beszélgessenek a fenntarthatóságról, környezettudatosságról és ezzel egyidőben tegyenek közösségükért és környezetükért egyaránt. Példát mutathatunk egymásnak, a gyermekeinknek és esélyt adunk arra, hogy a már nem tetsző, kinőtt ruhadarabok újra gazdára találjanak.                                                                                                                                                                 

Amit átveszünk: női, férfi és gyerek ruhadarabok, összepárosított cipők, kézitáskák, sapkák, kalapok, sálak, fehérnemű, zokni, lepedő, függöny, törölköző.

Forrás és további információ: sulizsak.hu