Hirdetés
Xantus János Állatkert

Zootáborozoo sztárok

Illusztráció: Depositphotos
Xantus János Állatkert
2022.07.25. 10:15

Heti jelentőnkben az idei zootáborok sztárfellépőit vesszük górcső alá.

Hirdetés

Ha szóba kerülnek, 50-50 százalékban találkozunk negatív és pozitív reakcióval az emberek részéről. Az állatkerti oktatás nagy hangsúlyt fektet a „nemszeretem” állatokra, hiszen a természetközeli nevelés fontos része, hogy leküzdjük a félelmeinket, amiket egyes élőlényekkel szemben táplálunk. Szóbeszédek és legendák tarkítják az állatvilágot, és nem mindegyik történet felhőtlen csengésű.

A patkányokról az terjedt el, hogy betegséghordozó állatok, de aki részt vesz a győri állatkert zooshow-ján, az megtudja, hogy mi is az igazság. Háziállatként is elterjedtek manapság. Aki tart otthon patkányt, az tudja, hogy nagyon ragaszkodó állatok. A patkánytartás hangulatát a gazdik leginkább a kutyatartáshoz szokták hasonlítani. Az állatkák hamar megtanulják, hogy ki a gazdájuk, valamint rengeteg trükkre meg lehet őket tanítani egy kis foglalkozás és némi jutalomfalatért cserébe. Az otthonukat megismerve és megbékélve vele már megtanulják, hogy nincs mitől tartaniuk, de alapjáraton aktivitásukat az óvatosság és gyanakvás határozza meg, amelyet az újtól való ösztönös félelem (neofóbia) és a mérgezett csalétektől való kifejezett tartózkodás (bait shyness) jellemez. A patkányok folyamatosan figyelik környezetüket.

Hirdetés

A zootábor két kis patkánya, Frigga és Hela, folyamatosan azon szorgoskodnak, hogy az ifjúságot megismertessék ezzel a különleges állatfajjal. A gyerekek a táborban többek között felelős állattartást tanulnak, takarítanak, etetnek, és ha szükséges, leküzdik félelmeiket, hiszen a patkánykákat a nyakukba kapják vagy kezükbe vehetik. A patkányok látszólag mindenevők, ízlésük azonban eléggé kifinomult. Frigga és Hela kedvence például a camembertsajt.

Látogasson el ön is a győri állatkertbe, ahol a zooshow-n megismerheti ezt az édes kis állatfajt! Az állatkert belvárosi terráriumházában, a Füles Bástyában pedig szintén különleges élményben lehet része a látogatóknak, hiszen ott egy egész kis patkánycsalád várja, hogy megcsodálják őket.

(X)

Kapcsolódó témák: #Xantus János Állatkert | #ZooGyőr |
likeold
a fb oldalunkat