Zöldítő nap a környezettudatosság jegyében

J. K. A. Fotó: Győri SZC Sport és Kreatív Technikum
2023.05.29. 10:36

A környezettudatosság jegyében zöldítő napot tartottak a Győri SZC Sport és Kreatív Technikumban.

A színes programok között volt kerekasztal-beszélgetés a hulladékok újrafeldolgozásáról, amelyre meghívták Hermann Etelkát, a Polgármesteri Hivatal környezetvédelmi osztályának vezetőjét. Ő a hulladékok újrahasznosításának lehetőségeiről beszélt az érdeklődő diákoknak. Teplán László az elektronikai eszközökkel kapcsolatos általános szemléletformálás fontosságát emelte ki. Előadást tartott a hulladékgazdálkodással foglalkozó Beautycle Recycling Kft. két képviselője. Kovács Zsófia Adrienn és Farkas Mónika arra hívták fel a figyelmet, hogy a kozmetikai termékekben számos mesterséges anyag, tartósítószer található. Ezek, illetve csomagoló anyagaik, ha a többi szemét közé kerülnek, károsítják a természetet. Ezért a kiürült tégelyeket, flakonokat, műanyag csomagolásokat, a lejárt szavatosságú kozmetikumokat külön kell összegyűjteni. Így kivonják belőlük a még hasznosítható anyagokat, a hulladékot pedig szakszerűen feldolgozzák.

A zöldítő napon Horváthné Karácsonyi Katalin, a technikum biológia-környezettan szakos oktatója gyakorlati, kézműves tevékenységeket is szervezett. A diákcsapatok bögrekerteket, plakátokat alkottak, kipróbálták, hogy az épület tetején működőképes-e egy sziklakerti növényekből összeállított apró zöld-tetőrészlet, valamint a hulladékok szelektív gyűjtéséhez dekoratív gyűjtő edényeket terveztek és készítettek.

Az előzőleg meghirdetett versenyen, mintegy 4000 termékmaradványt tartalmazó hulladék gyűlt össze. A nyertesek – a 9. B osztály tanulói – jutalomban részesültek, részt vehetnek egy, a témához kötődő tanulmányi kiránduláson.

A szervezők bíznak abban, hogy a fiatalokat motiválja annyira a környezettudatosság, hogy nemcsak magukénak érzik ezt a szemléletet, hanem terjesztik is környezetükben.

Kapcsolódó témák: #környezettudatosság | #környezetvédelem |