Hirdetés
I. Győri Klíma EXPO

“ZöldGyőr” – A jövő menő!

Győr+
2021.09.03. 07:55

Szeptember 11-én az Olimpia Sportpark ad otthont az első győri klíma expónak. A fenntartható jövőért indított kezdeményezés azonban már jóval hamarabb, szeptember legelején elindul, mégpedig gyerekek számára meghirdetett magpapírzászló-vadászattal.

Hirdetés

Szeptember első napjaiban 29 helyszínen helyez el a Győr-Szol úgynevezett magpapírzászlókat. Ezek a különleges, talajban maradéktalanul felbomló, papírpépből készült zászlócskák magokat tartalmaznak és elültetve pompás virágokat hajtanak. A „ZöldGyőr” – I. Győri klíma expo szervezői játékos zászlóvadászattal indítják a rendezvényt, amelyre a legfiatalabbakat várják. A zászlóvadászat ötlete Hargitai Istvántól, a város Környezetvédelmi Bizottságának tagjától származik, aki maga is lelkes természetvédő.

„A legfontosabb üzenete a zászlókeresésnek az, hogy megmutassuk a gyerekeknek a természetvédelem fontosságát. Adunk egy lehetőséget, hogy saját szemükkel is megláthassák, hogy a magpapírzászlókat elültetve újrateremtődik az élet. Maguk a zászlók is különleges anyagból készülnek, semmilyen formában nem szennyezik a környezetet”- mondta Hargitai István.

Hozzátette, az expo megrendezésének a gondolata is adott volt, hisz véleménye szerint a környezetvédelemben nem lehet csupán felülről jövő kormányzati intézkedésekkel eredményeket elérni. Ebbe a munkába ugyanis be kell vonni a helyben élő közösségeket is. Ennek pedig a legelső lépése az, hogy megfelelő információval látják el a lakóközösségeket: hol tudnak belépni a folyamatban, milyen segítséget tudnak nyújtani és milyen egyéni cselekedetekkel tudják előremozdítani a folyamatokat. „A kiállításnak az a célja, hogy a mindennapok embere számára érthető módon tálalja a környezetvédelem tematikáját. Kezdjünk el erről beszélgetni, információt adni és venni a lakossággal” – fejtette ki a környezetvédelmi szakember.

A kihelyezett magpapírzászlókat itt találhatjuk meg (a térkép nagyítható, kattintásra bővebb információ látszik a zászlók helyéről):

A Győrben rendezett „zöldexpo” gondolata teljes mértékben egyezik a város környezetvédelmi elképzeléseivel. Dr. Dézsi Csaba András hivatalba lépése után, első intézkedései között hívta életre a város Környezetvédelmi Bizottságát, amelynek vezetésével dr. Szálasy Lászlót bízta meg. A bizottsági elnök elmondta, világosan látszik az elmúlt másfél év tapasztalata alapján, hogy számtalan megoldásra váró feladat előtt áll a város a környezetvédelem területén. Ezek megoldásában is segíthet az I. Győri Klíma expo.

Hargitai István a Győr+ Rádió vendége volt:

„Örömmel jelenthetem, hogy nagyon széleskörű támogatottságot élvez a kezdeményezés a város minden rétegében” – mondta dr. Szálasy László. „Úgy tűnik, hogy a jövő menő, de hogy mennyire lesz menő az tőlünk függ. Jól látható, hogy rengeteg tennivalónk van. A legfontosabb teendőnk pedig az, hogy megértessük az emberekkel, soha sem szabad a másikra várni, hanem mindenki tud tenni nagyon sokat a környezetéért.” – tette hozzá a bizottsági elnök.

A szeptember 11. és 12-én megtartott expo ingyenesen látogatható, létszáma nem korlátozott ám megfelelő védettségi igazolvány bemutatása szükséges a belépéshez. 18 év alattiak csak a védettségét igazoló szülővel léphetnek be a kiállításra.

A rendezvény egy 2-3 generációs család számára színvonalas, sokrétű és szórakoztató 2-3 órás programot kíván nyújtani a környezettudatosság témájában.

A Magyar Kerékpáros Klub Győri Szervezete a rendezvényre Győr750 – 7500 méteres kerékpározást hirdet. Az indulás az Expó nyitása előtt lesz. Reggel 9 órától a szalagátvétel, indulás pedig 10 órakor. A túra útvonala itt látható, indulás az Olimpiai Sport Parknál:

Programtervezet az Expóra korosztály-tematikus bontásban:


6-14 éves korosztály:
– Kuka Berci (Markó-Valentyik Anna a Vaskakas Bábszínházból)
– SZEMLÉLETFORMÁLÓ Élményprogramok (megújuló energia- és ÖKO-tematikus játszóprogram)
– GYHG: szelektív hulladékgyűjtő-tömörítő játék,
– PANNON-VÍZ játszóház
– MOKKA CSOPORT: „szemétből használati tárgy”-kiállítás

14-26 éves korosztály:
– Egyetemi fejlesztések, ÖKO és ÖKO-innovációs szakok – STAND
– DJ – Zenei háttér (Etno sound műfaj)
– Elektromos járművek kiállítása (autók, motorok, egyéb járművek)
– Magyar Kerékpáros Egyesület győri szervezete (győri kerékpáros élet)
– REFLEX Csoport (Magyar Tájvédelmi Szövetség) STAND
– Éghajlatvédelmi Szövetség
– GYHG STAND
– GYŐR 750 STAND – Látogatóközpont – GyőrBIKE
– ÖKO Lábnyom – a rendezvény színes kréta üzenőfala
– GYŐR+ Rádió STAND (podcast élő riportok meghívott VIP vendégekkel)

26+ korosztály:
– Nagy Ferenc virtuális természetfotó kiállítás (aula)
– Elektromos gépjárművek statikus kiállítása, szalononkénti kiállítási terület, tesztvezetési regisztráció
– Kisalföld Erdőgazdaság STAND (természeti értékeink)
– Alternatív energiával foglalkozó helyi vállalkozások standjai (napelem,
komposztálás, hulladékkezelés, fali töltők, innovatív ÖKO-technológiák)

A részletekről Dr. Szálasy László, a környezetvédelmi bizottság elnöke és Hargitai István János bizottsági tag, az esemény főszervezője beszélt a Győr+ TV Konkrét című műsorában is:

Hirdetés