Hirdetés

Zöld megoldás: egyedülálló okos invertert fejlesztenek Győrben

Fotó: Ács Tamás
Szigeti Sándor
2022.09.09. 12:46
Hirdetés

A világon egyedülálló, energiatakarékos, okos otthonokat ellátó invertert fejleszt a győri NRG Services Kft. a Pannon Egyetemmel együttműködésben. A projektbemutatón jártunk.

Hirdetés

Elsőként Nádasdi Péter ügyvezető köszöntötte a megjelenteket az NRG Services Kft. székházában kiemelve, hogy egy olyan új típusú vezérlőről van szó, amely nem csupán a háztartásokban megtermelt zöld energia eltárolásában és felhasználásban segít, hanem a fejlesztéseknek köszönhetően képes lesz energia-közösségekhez és virtuális erőművekhez is csatlakozni.

Az energia-, és üzemeltetési költségek csökkentését szolgáló projektekre szakosodott cég alapító ügyvezetője, Szabó István felhívta rá a figyelmet: az energiaárak drasztikus emelkedése miatt nagyon sokan váltanak át most zöld energiára, ezért a következő időszak egyik legfajsúlyosabb kérdése az otthon megtermelt energia hatékony tárolása lesz. „A cél, hogy a projekt révén az ügyfeleink csak minimális mértékben szoruljanak külső energiaforrásokra.” – hangsúlyozta.

Dr. Fodor Attila, a Pannon Egyetem dékánhelyettese úgy fogalmazott: az olcsó energia korszaka véget ért, de tehetünk azért, hogy takarékosan gazdálkodjunk és közben óvjuk a környezetünket is:

„A háztartások és ipari fogyasztók energiafogyasztásának 45-50 százaléka átütemezhető, amivel a költségeink jelentősen csökkenthetők. Például úgy, hogy a napközben előállított napenergiát eltároljuk éjszakára, vagy a megtermelt saját energiát csúcsidőszakban, a legjobb áron értékesítjük a szolgáltató felé. Ez az új rugalmas rendszer képes lesz erre, hiszen egységesen kezeli az épületgépészeti berendezések által fogyasztott energiát (fűtés, hűtés, meleg víz), a villamos fogyasztók energiaigényét és a megújulók termelését. Megoldást jelent azok számára is, akiknek eddig a szolgáltató nem engedélyezte vagy korlátozta megújuló rendszerek kiépítését a visszatáplálás nehézségei miatt. Nem utolsó szempont az sem, hogy egy ilyen befektetés a növekvő energiaárak miatt jóval hamarabb megtérül, mint eddig” – tette hozzá Fodor Attila.

Projekt címe: „Háztartási méretű, megújuló energiaforrásokat integráló energiamenedzsment rendszer tervezése”

Projekt azonosítószáma: GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00228

Galéria: Ács Tamás

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka

(X)

Hirdetés