Zengő Petőfi – énekeltvers-fesztivál Győrben

Bajzát Zsuzsi
2023.09.02. 09:26

Az idei évben ünnepeljük Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját, ehhez kapcsolódva a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér is több nagy rendezvénnyel készült. A konferenciát és a versmondó versenyt követően az ünnepségsorozatot szeptember 8-án és 9-én énekeltvers-fesztivál koronázza meg Zengő Petőfi címmel. A kétnapos ünnepség otthona a győri zsinagóga lesz.

A fesztivál első szakaszában tizenöt Kárpát-medencei kortárs költőt kértek fel olyan versek megírására, amelyek Petőfi költészetéhez kapcsolódnak. A felkérésre tollat ragadott Both Balázs, Farkas Wellmann Éva, Fecske Csaba, Finta Éva, G. István László, Lancu Laura, Kürti László, Miklya Zsolt, Oláh András, Petőcz András, Rónai Balázs Zoltán, Szalai Zsolt, Vári Fábián László, Zalán Tibor és Zsille Gábor.

Ezt követően Kárpát-medencei verséneklő együttesekre és szólistákra bízták a kortárs alkotók verseit, hogy egy általuk választott Petőfi-versre írjanak egy új dalt. A felkért zenészek között sok ismert névvel találkozhatunk, a nemes feladatra a Bognár Szilvia Quintet, Csörsz Rumen István, a Hangraforgó, a Pont 12 könyörgés (Zsapka Attila – Emmer Péter – Laboda Róbert), a Kaláka együttes, a Makám Kvartett, Berzevici Zoltán, Huzella Péter, a Misztrál együttes, Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák vállalkozott.

Az így született énekelt verseket mutatják majd be szeptember 8–9-én a meghívott előadók, a többit színművészek tolmácsolásában élvezheti a nagyérdemű. A fesztiválon bemutatott dalokról hangfelvétel is készül, amely az emlékév összegzéseként szerkesztett kiadvány CD-mellékleteként jelenik meg. A fesztiválon találkozhatnak a költőkkel, illetve a győri Tánc- és Képzőművészeti Szakgimnázium tanulóinak illusztrációival.

A teljes Petőfi-program anyagából készülő, három részből álló, CD-mellékletekkel ellátott kiadványt a tervek szerint a 2023-as Könyvszalonon mutatják be.