Zalából a Prima-gáláig: év vállalkozója címet vehetett át Miklósy Lajos

Szigeti Sándor Fotó: Marcali Gábor
2024.01.21. 16:43

Sikeres üzletember, a győri sport támogatója, több alapítvány aktív vezetője, aki otthonról hozta magával a színház és a kultúra szeretetét. A vármegyei Prima-gálán az év vállalkozója címet vehette át Miklósy Lajos, a győri Ipartechnika Menedzser Kft. ügyvezető igazgatója.

Egy helyütt azt olvastam, hogy az édesapja híres iskolaigazgató volt.

Gárdonyi Géza írta nagyon szépen, hogy a tanítók olyan lámpások, akik másoknak világítanak. A híres gesztenyetermelő vidéken, a Zala vármegyei Nagybakónakon nőttem fel, ahol az édesapám, Miklósy Pál valóban megbecsült iskolaigazgató volt, és nem csupán tanított: abban a pici zsákfaluban amatőr színjátszó társulatot és énekkart hozott létre, esti iskolát szervezett, a diákok pedig a tananyag elsajátítása mellett emberségből is útravalót kaptak. Azt hiszem, én is ezt hoztam magammal.

Hol és mikor kezdődött a műszaki pályája?

1972-ben kezdtem motorszerelőként a Rábában, ahol a főiskola elvégzése után technológusként, később igazgatósági előadóként dolgoztam, majd néhány év kitérő után az ötszáz fős karbantartó üzemet vezettem. A közgazdaságtudományi egyetemen ipartervezést és iparszervezést tanultam, ami jól jött, amikor megalapítottam az Ipartechnika Kft.-t, amely géptelepítéssel, valamint komplett gyártósorok és gyárak telepítésével foglalkozik idehaza és szerte Európában.

A sport és a teke hogyan került az életébe?

Még fiatal vagongyári technológusként szerettem volna némi fizetés-kiegészítést, ezért elmentem tekebábu-állítónak a régi ETO-tekepályára. Egy nap megtréfáltak: kaptam egy pályát, azt mondták, hogy egy hölgy fog rajta gyakorolni, így nem lesz sok dolgom. Csak azt nem mondták, hogy a világbajnok Kristyán Zsuzsa jön le edzeni. Nem győztem a bábukat állítani, és másnap erős izomlázzal ébredtem. Zsuzsa öccse később a cégemnél dolgozott, így amikor a Győri Lenszövő SE szponzor nélkül maradt, nem volt kérdés számomra, hogy támogatni fogjuk ezt a nagy múltú klubot, így változott a csapat neve Ipartechnika SE-re.

Aktív elnöke, illetve kuratóriumi tagja a Győri Ipartörténeti Alapítványnak, és egyik alapítója a Kisfaludy Károly Alapítványnak. Miért fontos ez a civil szerepvállalás?

A Kisfaludy Károly Alapítvány egyebek között tehetséges győri színművészeket támogat egy ösztöndíjprogrammal. Büszke vagyok rá, hogy jövőre 25. alkalommal adhatjuk át a Kisfaludy-díjat. A Győri Ipartörténeti Alapítvány pedig a város pótolhatatlan ipartörténeti emlékeit szeretné bemutatni. Eddig 28. helyen avattunk ipartörténeti emléktáblát, gépszobor-programot indítottunk és rendszeresen tematikus sétákat szervezünk.

Márciusban lesz hetvenéves, de tíz évet biztosan letagadhatna. Mik a tervei?

A cég további jelentős fejlesztések előtt áll, de a napi munkát már átadtam a fiataloknak, rám elsősorban a stratégiai tervezés feladatai hárulnak. Amikor betöltöm a hetvenet, ebből a pozícióból is szeretnék hátrébb lépni, és még több időt tölteni a családommal, a feleségemmel és a lányaimmal. Tartalmas és aktív nyugdíjas évekre készülök.

Kapcsolódó témák: #életút | #Kultúra | #sport | #vállalkozás |