Hirdetés
Kiállítás a váróteremben

Vízimalmok a vasútállomáson

Fotó: Ács Tamás
Földvári Gabriella
2022.03.03. 13:01

A pápateszéri vízimalmokat bemutató tárlat nyílt a győri vasútállomás várócsarnokában, a MÁV-ART Galériában.

Hirdetés

A bakonyaljai faluban, egykor 25 patakmalom dolgozott, a mai Magyarország területén ez volt a legtöbb egy településen belül. Az államosítást követően és a modern malmok megjelenésével megkezdődött a vízimalmok lassú pusztulása. 1975-ben a pápateszéri malmok közül 6-ot építészetileg felmértek a Kassák Klub tagjai, köztük Sebő Ferenc, Halmos Béla, Sebestyén Márta, a magyar táncház mozgalom alapítói.

Nagy Péter győri újságíró folytatta a megkezdett felmérését, a kiállítás ezt a kutató munkát tárja a közönség elé. Atárlat a pápateszéri patakmalmokat és azok tulajdonosait, molnárjait mutatja be térképek, levéltári adatok, telekjegyzőkönyvek, vízikönyvek, az 1975-ös építészeti felmérés és a Pápateszéri Molnár Céh Egyesület tagjainak helyszíni bejárásai alapján.

Nagy Péter portálunknak elmondta: bár a malmok zöme szinte teljesen elpusztult, a faluban az elmúlt évek során kezdték felismerni értéküket és mára már a 25-ből hármat felújítottak. Elsőként Schvarcz Sándor vízimalma (korábbi nevén Kapcsándi) újult meg, s várja vendégeit Pápateszéren. Ezzel egyidőben kezdődött a Bögi (korábbi nevén Steckl) malom felújítása új vízikerékkel, belső kerékkel, malomkő járattal, garattal és korhű berendezési tárgyakkal. Utóbbi érdekessége, hogy Bögi István volt a Pápateszéri Molnár Céh utolsó mestere, és a malom ma is a család tulajdonában van. Harmadikként Schremmer Annáék egykori malma (korábbi nevén Égett) alakult át, s várja vendégeit. Az egykori Andrási malom jelenleg felújítás alatt áll. Az is kiderült, hogy 2019 őszén megalakult a Pápateszéri Molnár Céh Egyesületet, melynek célja a patakmalmok és hozzájuk kapcsolódó molnár hagyományok megismertetése, ápolása.

Bana József

A tárlatot Bana József nyugalmazott levéltárigazgató ajánlotta a megjelent szép számú közönség figyelmébe. Aki a patakmalmok győri vonatkozására hívta fel a figyelmet: a 19. század közepéig a Kisalföld és a Bakonyalja a gabonatermesztésben óriási fontosságú volt, valamint a Bach rendszer végéig Győr volt a közvetítő gabonakereskedelem vidéki központja, ami éppen a vasút kiépítésével hanyatlott le.

A megnyitót követően a jelenlévők kivetítőn megnézhették a Táncház hőskora (1975), valamint a Pápateszéri Patakmalom Fesztivál (2021) című filmeket.

A kiállítás a vasútállomáson három hónapon át tekinthető meg.

Galéria: Ács Tamás

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #kiállítás | #Kultúra | #MÁV | #vízimalom |
Hirdetés