Hirdetés
Kapcsoljuk Szingapúrból Máté Lillát

Víruskövető applikáció a megelőzésért

Győr+ Rádió
2020.06.16. 06:05

A Szingapúrban élő és dolgozó győri Máté Lillát kérdezte a Győr+ Rádió arról, milyen tapasztalatai vannak az elmúlt és jelenlegi járványidőszakról, hogyan éli meg a még érvényben lévő korlátozásokat, milyen hatása van az ottani gazdaságra a koronavírusnak.

Hirdetés

Három hónappal ezelőtt már jelentkezett a győri Máté Lilla Szingapúrból, akkor a járvány kezdetén mondta el, mit tapasztalt az országban. Karantén időszak volt ott is, home office-ban dolgoztak, a magyarországihoz hasonló szigorú intézkedéseket vezettek be az élet minden területén. Nem csak múlt időről beszélt Lilla a rádióban, hiszen az intézkedések mind a mai napig érvényesek, hiszen a járvány Szingapúrban elhúzódik, harmadik hónapja is elmúlt, hogy otthonról dolgozik, az éttermek, szórakozóhelyek nincsenek nyitva és csak élelmiszerboltba, gyógyszertárba, egészségügyi intézménybe mehetnek szabadon az emberek.

A legnehezebben azt éli meg, hogy nem találkozhat az ismerősökkel, barátokkal, telefonon és chaten tartják egymással a kapcsolatot. „Nem egyszerű így éni, de próbáljuk átvészelni ezt az időt. Jó hír az, hogy a következő két hétben várható a szigorítások enyhítése, az éttermek nyithatnak, az ételek elvitele mellett majd engedélyezett lesz a teraszokon étkezés. Ami talán arra is lehetőséget ad, hogy találkozzunk egymással a barátokkal, egy kicsit talán visszatérhetünk a megszokott normális életmódhoz” – beszélt Lilla a szingapúri jelenlegi helyzetről és a várható intézkedésekről.

Hirdetés

Szingapúr a koronavírus egyik legfertőzöttebb területei között említhető. Az ottani kormány víruskövető telefonos applikációt hozott létre, felhívta a lakosok figyelmét, hogy töltsék le, ezáltal figyelhető, hogy hol van a telefon. Ázsiában szinte mindenkinél van okostelefon, nincs más dolguk, csak futtatni rajta a programot, ami azért kell, hogy egyfajta térképként nyomon követhető legyen, a fertőzött előzőleg merre járt, kikkel kerülhetett kapcsolatba. Ezáltal feltérképezhetők olyan gócpontok, ahol a városban több ember is megbetegedhetett.

Félelmetesnek tűnik, pedig egyáltalán nem az, inkább nagyon hasznosnak bizonyul, hogy megvédje az embereket a további fertőzésektől. Azoknak, akiknek nincs telefonjuk, vagy idősebbeknek, akik nehezebben boldogulnak a modern technikával, természetesen nem kötelező ez az applikáció, de az ilyen helyzetekre is van megoldásuk. Ha betérek egy élelmiszerboltba, akkor a telefonomon jeleznem kell, vagyis be kell csekkolnom, de ha nincs telefonom, akkor felírják az adataimat. Nem félelemkeltés miatt teszik, hanem hogy lekövethessék a mozgásomat a vírus terjedésének felméréséért” – magyarázta Máté Lilla az intézkedések fontosságát.

Hogyan tovább a koronavírus lecsengése után? Szingapúr közel hatmillió lakosú törpe városállam Ázsia délkeleti részén és az egyik legfejlettebb államnak számít a világon. A miniszterelnök gyakran nyilatkozik bátorítva a lakosságot a karanténhelyzetben való kitartásra. A gazdaság, ahogy a világ többi részén is, megsínylette a járványt, Szingapúrnak önálló gazdasági termelése nagyon kevés, jelentős szerepe a nemzetközi kereskedelemben, pénzügyi szektorban, logisztikában van, mondhatni lételeme a városnak, hogy visszakapcsolódjon a nemzetközi gazdaságba. Erre már történtek lépések, logisztikai központként hatalmas tankhajók érkeznek folyamatosan hogy terítsék az árukat Ázsia- és világszerte. A szigorú biztonsági intézkedések bevezetésével ez a terület nem állt le, de a többi gazdasági szektort nagyon érinti a járványhelyzet. Tőkét injektálnak a gazdaságba, hogy ne omoljon össze, a cégek állami támogatást kaptak, a legtöbbnél kifizetik a munkabérek 75 százalékát. A következő hónapokra lépésenként szervezik a szektorok visszaállítását a gazdaságba. A pénzügyi szektort a távmunkavégzés miatt nem érintette olyan nagy mértékben a válság, ami valamennyire szinten tartja a gazdaságot. „Az előrejelzések szerint 2-3 év kell a talpra álláshoz. Bízunk abban, hogy nemsokára lehet Szingapúrba érkezni és abban is, hogy mi is lehetőséget kapunk, hogy hazarepülhessünk. Az otthoniaknak pedig azt üzenem, csak pozitívan álljunk a helyzethez, és reméljük nemsokára múlt időben beszélhetünk a koronavírusról, a járványról és visszatérhetünk a megszokott életünkhöz” – zárta a bejelentkezést Szingapúrból Máté Lilla.

Lejegyezte: Szabó Csilla

Kapcsolódó témák: #Győr+ Rádió |
likeold
a fb oldalunkat