Vírus van, járvány nincs Győrben

Szerző és fotó: Zombai-Kovács Ákos
2023.11.15. 10:47

A novemberben szokásoshoz képest jóval több a beteg Győrben, erről a város egyik jónevű gyermek háziorvosa számolt be a Győr+ Médiának. Dr. Schmidt Péter tapasztalatai szerint főleg kisgyerekek és iskolások betegszenek meg, a legfőbb tünetek pedig a hörgő- és torokgyulladás, illetve az orrfolyás és a láz. A doktor szerint mindenképpen érdemes elmenni orvoshoz, ha nem érezzük jól magunkat, ráadásul a Covid is támad, igaz nem olyan mértékben, mint korábban.

Sok most a beteg Győrben, főleg a fiatal korosztályból kerülnek ki a betegek. ”Valóban jóval több a beteg, mint novemberben szokott lenni, főleg a 0 és 3 év közöttiek, illetve a kisiskolások betegszenek meg, általában hurutos tünetekkel, hőemelkedéssel, lázzal, náthával” – mondta dr. Schmidt Péter.

Az időjárás is kedvez a megbetegedéseknek, amit nem baktérium, inkább vírus okoz. A doktor arra figyelmeztet, vegyük komolyan a tüneteket és tartsuk otthon a gyerekeket, akár több hétig is, ha kell. ”Komolyan kell venni a betegséget, mert, ha azonnal nem marad otthon a fiatal, akkor akár 3-4 hétig is elhúzódhat a többségében vírus okozta betegség, ez pedig komoly gondot okoz a szülőknek is” – tette hozzá a gyermek háziorvos.

Nem elég, hogy meglepően sok a hurutos megbetegedés, sok a Covid-os is, igaz messze nem annyi, mint a korábbi időszakokban. ”Jóval kevesebbet tesztelünk, mint korábban, sok a negatív teszt is, mégis számolni kell a Covid-dal, itt a szomszédban, az asszisztens is a napokban lett Covid-os, az viszont jó hír, hogy a korábbiakhoz képest, jóval enyhébb lefolyású a betegség” – fogalmazott a szakember.

A Covid mellett a maszk is újra megjelent az életünkben. Használatát, sok esetben a háziorvos is ajánlja. ”Az elmúlt időszakban, a győri kórházban is Covid-osztályt kellett indítani, látogatási tilalom is volt néhány napig, az intézményben és nálunk a rendelőben is kötelező, illetve kell a maszk, de ajánlom bárkinek akár a boltban vagy a tömegközlekedési eszközökön, ha úgy érzi, hogy beteg vagy betegek lehetnek a környezetében” – mondta dr. Schmidt Péter. A doktor abban bízik, hogy talán karácsonyig lecseng majd a mostani betegséghullám. Ezzel párhuzamosan pedig mindenkinek ajánlja az influenza elleni védőoltás beadását, ami már hozzáférhető a háziorvosoknál.

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #betegség | #covid | #járvány | #vírus |