Hirdetés

Virtuális emlékkönyv készül

Fotó: Baku Eszter
Földvári Gabriella
2019.10.17. 14:51

Kilencven éve, 1929. október 27-én szentelték fel a Gyárvárosi Jézus Szíve templomot. A jubileumhoz kötődően virtuális emlékkönyv létrehozását tervezik.

Hirdetés

A szervezők várják az épületet kívülről és belülről ábrázoló fotókat (régieket és újabbakat egyaránt); ünnepségeken, rendezvényeken és eseményeken készült képeket; az itt szolgáló plébánosokról és káplánokról készült felvételeket. Szívesen fogadják a templomban készült családi eseményeket megörökítő (esküvő, keresztelő, vagy elsőáldozás) képeket is.

A fényképeket elküldhetik a jezusszivegyor@gmail.com e-mail címre, vagy személyesen átadhatják a sekrestyében, vagy a plébánián Győri Imre atyának. Ez utóbbi esetben a fotón vagy a csomagoláson tüntessék fel, hogy szkennelés után hová kell visszajuttatni a felvételt!

Hirdetés

A fotóalbumhoz szükségesek a következő adatok: a beküldő neve, a készítés éve, a kép tárgya (mit ábrázol), a képen szereplők neve (ha ismertek). A szervezők kérése, hogy csak saját tulajdonú fotót küldjenek, internetről letöltött képeket a szerzői jogok miatt nem tudnak közzétenni!

Az emlékkönyvet a templom honlapján érhetik majd el.

A győri megyei könyvtár digitális dokumentuma

A gyárvárosi templom nemcsak Győr első, erősen a modern felé mutató épülete, hanem a két világháború közötti megújuló egyházi építészet legelsőként számon tartott hazai példája is. Az épületet Árkay Aladár tervezte, 1929-re készült el a Győr-gyárvárosi munkástelep főterén.  A belsőépítész Árkay Aladár fia, Bertalan volt. Az ólomüveg ablakok bibliai jeleneteket ábrázolnak, alkotójuk Bertalan felesége, Árkayné Sztehlo Lili. Az ötvösmunka Schima Bandi műve.

A templom a világháborúban bombatalálatot kapott, teljesen kiégett. A háború utáni helyreállítás erősen módosította belső megjelenését. Az ablakokat, a templom legismertebb műalkotásait is újra kellett alkotni. Liturgikus terét 1990 körül alakították át, ekkor is jelentős változtatások voltak.

A jubileumi ünnepség október 26-án (szombaton) 18 órakor püspöki szentmisével kezdődik. Ezt követően, 19 órától október 27-én reggel 7 óráig tartó szentségimádást tartanak. Ezzel egy szép, 1945-ig élő hagyományt szeretnének feleleveníteni: a felszentelés évfordulóját a környékbeli hívek mindig egész éjszakán át tartó szentségimádással ünnepelték.

Kapcsolódó témák: #egyház |
likeold
a fb oldalunkat