Hirdetés

Világnapok és győri évfordulók

Fotó: MTI/Ujvári Sándor
Győr+
2019.10.16. 15:43

Összegyűjtöttük, milyen világnapokat tartanak számon október 16-án, és milyen győri évfordulókról emlékezhetünk meg ezen a napon.

Hirdetés

ÉLELMEZÉSI VILÁGNAP: Megtartásáról 1979-ben magyar javaslatra döntöttek annak emlékére, hogy 1945-ben e napon alakult meg az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO. Célja, hogy mozgósítsa a kormányokat és a közvéleményt az emberiség nagy részét sújtó élelmezési gondok orvoslására. A világ élelmiszer-termelésének egyharmada megy kárba évente, miközben csaknem egymilliárd ember tartósan nem jut elegendő élelmiszerhez.

Fotó: MTI/Ujvári Sándor

EURÓPAI ÚJRAÉLESZTÉSI NAP: Az Európai Újraélesztési Társaság kezdeményezésére 2013 óta tartják. Célja, hogy felhívják a figyelmet a hirtelen szívhalálra, amely a fejlett társadalmakban az egyik vezető halálok. A hirtelen szívpanaszok döntő többsége otthon vagy a munkahelyen jelentkezik, vagyis az újraélesztő általában nem idegeneken segít, hanem közvetlen családtagjain vagy ismerősein. Az alapokat mindössze tíz-tizenöt perc alatt meg lehet tanulni.

Hirdetés
Fotó: MTI/Mónus Márton

A KENYÉR VILÁGNAPJA: A Pékek Világszövetsége 2001-ben határozott megünnepléséről, elsősorban Európában, hogy bemutassák a legfontosabb élelmezési cikk jelentőségét és a pékek munkáját. E napon a Magyar Pékszövetség több gyermekintézményt, szociális és idősotthont ajándékoz meg termékeivel. (Magyarországon a hagyományos kenyérünnep Szent István napja, augusztus 20.)

Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Győri évfordulók

  • 1980. október 16-án üzembe helyezték az új telefonközpontot. OHM
  • 1983. október 16-án hunyt el Győrben Neiger Róbert labdarúgó, sportvezető. A győri Vasas ETO NB I-es csapatának hosszú évekig tagja volt. A Vasas ETO labdarúgó-szakosztályának vezetője volt 1964-ig. 1975-ben Pro Urbe Győr Emlékéremmel díjazták.
  • 1999. október 16-án a Káptalandombon megkezdték Palásthy György Szalmabábuk lázadása c. film forgatását.
  • 2000. október 16-án a Győri Bazilika zenei kincsei hangversenyen, a Richter Gyűjteményben őrzött Wagenseil-szimfóniákról készített CD anyagát mutatta be, a Palestrina Kórus, és a Győri Filharmonikus Zenekar. Vezényelt Katona Tamás.
  • 2013. október 16. Esély Galéria nyílt Győrben. A galéria célja az, hogy a művészetet vigyék el a hátrányos helyzetben élőkhöz. Az első kiállító, Szük Ödön fotóművész.

Az évfordulókat oldalunkon IDE kattintva találják!

Forrás: MTI

Kapcsolódó témák: #közélet |
likeold
a fb oldalunkat