Anya–lánya beszélgetés és kiállítás

Viktória és Annamária: Életünk az alkotás

Földvári Gabriella Fotó: Ács Tamás
2024.04.15. 10:01

Görcsné dr. Muzsai Viktória egyetemi docens 15 évig dolgozott a felsőoktatásban, fotós, Görcs Annamária a Gimex-H Kft. ügyvezetője, író, mindketten a cég társtulajdonosai, Viktória a társadalmi kapcsolatok felelőse. A két tehetséges és sikeres hölggyel Ihász Anna beszélgetett a napokban az Essencia Élmény Központban.

Az Életünk az alkotás című esten elsőként a múlt került szóba, a hölgyek származása, a kónyi szülőfalu, a nevük eredete. Például az, hogy már az 1700-as években szerepeltek a falu történetében a Muzsai és a Görcs nevek. Az ősök gazdálkodással foglalkoztak, Annamária azonban már csak a nyarakat töltötte a nagyszülőknél, az anyai családi ház azonban mai napig megvan. Majd a beszélgetés Viktória szakmai életútjára terelődött, aki a mai „kék iskolában” kezdte a pályafutását történelem–orosz szakos tanárként, de középiskolai tanári képesítéssel. 1984-től a megyei pedagógiai intézetben dolgozott többek mellett szaktanácsadóként. Német szakon is diplomázott, megszerezte a nyelvtudományi PhD doktorit, majd 2007-től tavalyig a Széchenyi-egyetemen tanított, különböző projektekben vett részt. Három éve jelent meg a „NOVUM CONTRA USUM – Újat a megszokott helyett” című tudományos antológiája, amely összegzése az utóbbi húsz évben itthon és külföldön, konferenciákon elhangzott, folyóiratokban, kötetekben vagy digitálisan megjelent cikkeinek, tanulmányainak.

Anya-lánya beszéltek a nehézségeikről is. Görcs Imre, Viktória férje 1993-ban alapította a kezdetben külkereskedelmi tevékenységet folytató családi mikrovállalkozást, amely folyamatosan fejlődött. A férj, édesapa 2015-ben bekövetkezett halálakor nagy volt a nyomás a hölgyeken, hogy hogyan tovább. Végül Annamária úgy döntött, tovább viszi édesapja megkezdett munkáját. A fiatal lány üzleti kommunikációt tanult, de minden nyári gyakorlatát valamelyik külföldi beszállítójuknál töltötte, aztán egy nemzetközi szakkiállításon döntött úgy, hogy a családi vállalkozást választja.

A generációváltás végül lezajlott, fiatal szakemberekkel vette körül magát az új ügyvezető, és természetesen édesanyja támogatását is élvezte, élvezi a mai napig. Ma 25 fővel, gépipari elemek értékesítésével és a kapcsolódó szerviztevékenységgel foglalkoznak, és a közelmúltban új telephelyet is vásároltak, tovább tervezik bővíteni a vállalkozást.

Annamari elárulta, hogy kiskora óta szívesen rajzolt, és írt, íróakadémián neves íróktól tanult, de művei kezdetben csak az íróasztal fiókjáig jutottak el, később meg nem jutott rá ideje. A Covid idején vette elő újra a korábbi kéziratokat és látott neki a Lányregénynek, melyet a tavalyi Győri Könyvszalonon mutatott be nagy sikerrel. A kötet a mai nőket érintő és foglalkoztató kérdéseket feszegeti.

Viktória hobbija pedig néhány éve a fotózás, aki megnézi képeit, az láthatja, hogy igazán különleges szemszögből mutatja meg a világot az optikáján keresztül.

A beszélgetést követően az élményközpont földszintjén Kurcsis László grafikusművész méltatta és megnyitotta Viktória és Annamária közös tárlatát.

Kapcsolódó témák: #család | #fotós | #író | #kiállítás | #Kultúra | #vállalkozás |