Nyáron is szükség van a vérre

Véradó Vakáció!

Fotó: O. Jakócs Péter
Győr+
2020.07.09. 13:34

A Magyar Vöröskereszt 1939 óta szervezi a véradásokat. Főleg a nyári hónapokban jelent fontos feladatot a biztonságos vérkészlet fenntartása a nagy meleg, a szabadságok, illetve a nyaralások miatt. A Magyar Vöröskereszt idén is kampányt szervez, hiszen nyáron is szükség van az életmentő vérre. A 139 éves Magyar Vöröskereszt véradószervező munkáját országszerte több mint 150 munkatárs és több mint 6 300 önkéntes segíti.

Hirdetés

Akinek már van tapasztalata, tudja, hogy nem egyszerű az embereket megnyerni a mai világban egy véradásra, ennek ellenére büszkén mondhatjuk, hogy Győr-Moson-Sopron Megye országosan az első helyen áll a véradás szervezésben évi több mint 30 ezer véradószámmal. Mindez köszönhetően annak a több száz önkéntesnek, akik helyi szinten segítik a világszervezet munkáját.

Kiemelt célunk azon személyek megszólítása, akik még nem adtak vért. Előző években a kampánynak is köszönhetően sikerült a kieső véradószámot teljesíteni” – árulta el Kun Szilvia, a Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója.

Vért adhat:
– 18 és 65 év közötti,
– 50 kg feletti testsúly,
– két véradás között 56 napnak kell eltelnie.

Egy alkalommal 4 és fél deciliter vért vesznek le, amelyből háromféle készítményt állítanak elő.

Fontos, hogy a Véradásra személyiigazolvány és TAJ-kártya nélkül ne induljunk el.

A kampányban hetente más-más sportegyesület invitálja a véradókat. Jönnek sportolók a Győri Cutler SE-ből, a Graboplast Győri Vízisport Egyesület Kajak-Kenu Szakosztályából, Győri Sharks-ból, az ETO-SZESE-ből, a Győri KOKO Gym MMA-ből, a Búvár SE-ből, valamint a GYAC-ból is. Ők péntekenként látogatnak el a Véradó Állomásra és támogatják ezzel a Magyar Vöröskereszt szervező munkáját és ezen keresztül természetesen a legnemesebb emberi cselekedetükkel a beteg embertársaink gyógyulását.

Balla Virágnak, a Graboplast versenyzőjének – aki világbajnoki ezüstérmes kenus és ezzel olimpiai kvótát szerzett – olyannyira fontos ez a kampány, hogy a versenye előtt egy héttel is elmegy a véradásra, ezzel is hozzájárulva a vérkészlet biztonságos eléréséhez.

Időszaka: 2020. július 13. – 2020. augusztus 28.
Helyszínei: 9024 Győr, Magyar u. 8.
Regionális Vérellátó Központ munkanapokon H-P. 07:00- 15:30 óráig és a napi szervezett véradóhelyek, melynek elérhetőségei itt olvasható.

Köszönet a sportegyesületek önzetlen cselekedetéért, az első hívó szóra vállalták, hogy a nyári időszakban szabadidejük egy részét a szervezésre fordítják!

Kapcsolódó témák: #Magyar Vöröskereszt | #véradás |
likeold
a fb oldalunkat