Hirdetés
Karjukat nyújtották

Véradás: több mint 800 embernek segítettek

Fotó: Katasztrófavédelem
Győr+
2021.10.14. 20:21

A Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapjára emlékezve idén is országos véradást szervezett a katasztrófavédelem és a Magyar Vöröskereszt.

Hirdetés

Idén már huszonegyedik alkalommal szervezte meg – az országos rendezvényhez csatlakozva – a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az önkéntes véradást, melyet a társ- és együttműködő szervek körében hirdettünk meg. A véradás lebonyolításában természetesen az idei évben is segített a Magyar Vöröskereszt megyei szervezete és az Országos Vérellátó Szolgálat Győri Regionális Vérellátó Központja.

Fotó: Katasztrófavédelem

A tavalyi évhez hasonlóan a vérellátó szolgálat épületében és két naposra szervezték a rendezvényt. Felhívásra most is nagy számmal jelentkeztek az önkéntes segítők megyénkben: 311 fő jelent meg a két nap alatt a véradáson. Az orvosi vizsgálatok után kiderült, hogy a véradók közül most 281-en tudtak sikeresen vért adni, ezzel több, mint 800 ember gyógyulását segítették elő.

Többek között a megyei és a városi rendőrségtől, az adóhatóságtól, a Magyar Közúttól, a vízügyi igazgatóságtól, a büntetés-végrehajtástól, illetve a bíróságokról, ügyészségektől nyújtották kezüket önzetlenül, természetesen saját kollégáink mellett. A segítők idén egy sok beavatkozást megélt, kicsit megkopott, de Bakó Attila tűzoltó kollégánk által gyönyörűen felújított tömlőhídon hagyták kézjegyüket, amely a mai naptól emlékszobánkban őrzi az önzetlen segítők aláírását. 

Az ország minden katasztrófavédelmi igazgatóságán szerveztek véradást, sok ember gyógyulását segítve. 

Fotó: Katasztrófavédelem

A Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapját az ENSZ azért hozta létre, hogy az emberek minden évben megemlékezzenek a természeti katasztrófákról, azok áldozatairól. Emellett cél volt az is, hogy mindezzel felhívják a figyelmet a katasztrófák okaira, arra, hogy a legtöbb katasztrófa emberi behatás közvetett vagy közvetlen következménye, nagy részük elkerülhető, de legalábbis előre jelezhető.

A rendezvény célja az összefogás mellett, hogy a véradás fontosságára felhívja a figyelmet, hiszen váratlan, tömeges méretű katasztrófa esetén a megfelelő mennyiségű vér jelenléte emberéleteket menthet.

Forrás: Katasztrófavédelem

Hirdetés