Hirdetés
Bencés tanévnyitó

Veni Sancte a régi-új bencés iskolában, Győrszentivánon

Fotó: Mekliz Fotó, Komlós Ádám
Győr+
2021.09.02. 19:44

73 év után ismét Veni Sancte-val indult a tanév a győrszentiváni iskolában. Az idei tanévtől ugyanis az intézmény, Győrszentiváni Szent Benedek Általános Iskola néven visszakerült a Pannonhalmi Főapátság fenntartásába. Ahogy Hortobágyi T. Cirill főapát a tanévnyitó szentmisén fogalmazott: „lehetőségként felkínáljuk a hit értékeit, az evangélium örömhírét, az Isten előtt rendezett élet boldogságát és szépségét.”

Hirdetés

Zsúfolásig megtelt diákokkal az iskola melletti Keresztelő Szent János Templom 2021. szeptember 1-én, a Veni Sancte-n. A Pannonhalmi Főapátság régi-új iskolájának tanévnyitó szentmiséjén Hortobágyi T. Cirill főapát emlékeztetett, hogy hazánkban a bencés oktatás története egészen a monostor alapításáig nyúlik vissza, ahol 996-tól működött iskola. A XVIII. századtól pedig a hazai közoktatás kialakításában is szerepet vállalt a főapátság azzal, hogy a hozzá tartozó falvakban fokozatosan kiépítette a népiskolai hálózatot. Felidézte, hogy a győrszentiváni iskola jogelődjét 1889-ben, Vaszary Kolos főapát, későbbi hercegprímás alapította, amelyről alapító oklevél is tanúskodik. Az intézmény 1948. június 16-i erőszakos államosításáig a Pannonhalmi Főapátsághoz tartozott, 2021/22-es tanévtől pedig újra a bencés rend működtetheti. „A mai nap különös öröme számunkra, hogy a 73 évvel ezelőtt elvett iskolát visszakapja a Főapátság azzal a feladattal, hogy fenntartásában újra egyházi iskolaként működtesse” – mondta az ünnepi szentmisén a főapát.

Gyerekkorának népszerű játékát is felidézte a győrszentiváni Szent Benedek Általános Iskola diákjai felé fordulva Hortobágyi T. Cirill. Mint mondta az ickázásnak, más néven ugróiskolának vannak szabályai, akárcsak a hívő ember életének és az iskolának. „Ezeket az értékeket követve, belenőve egyre értékesebb, jószándékú, segítőkész, egymást támogató, barátokra lelő, barátságos emberekké válunk. A tanév azzal kezdődik, hogy tanáraitok elmondják majd minden órán a játék szabályait, ha követitek azokat nagyon értékes, tápláló, gazdagító, izgalmas év vár rátok. Meglátjátok majd, hogy a tanulással távlatok nyílnak meg előttetek” – hangsúlyozta. Majd hozzátette, egyházi iskolaként a nevelés-oktatás mellett az evangélium, Jézus tanításának többletét szeretnék nyújtani az itteni diákoknak is.

Hirdetés

A tanévnyitó szentmisén Dr. Pergel Elza, Győr MJV város alpolgármestere is megosztotta gondolatait a jelenlévőkkel. „Az a rend, amelyik átvette az állami fenntartású iskolát, megfogta a kezét és elhatározta, hogy a győrszentiváni gyerekeknek jó tanítója lesz, már bebizonyította, hogy nem csak a szeretetben, a hitben, hanem a tudásban is első helyen áll” – hangsúlyozta.

Majd a főapát megáldotta azokat a kereszteket, amelyeket a tantermekben helyeznek el. Ahogy Hardi Titusz a Pannonhalmához tartozó bencés iskolák főigazgatója mondta: „Legyen ez a jele annak, hogy Isten soha nem feledkezik meg rólunk, az ő áldó keze mindig ott van felettünk és kísér minket nehézségekben, örömben és búban egyaránt.”

„A mai korban a családoknak végtelen nagy feladat a gyerekeket a keresztény értékrendre tanítani, szoktatni. A mai gyerekeknek nagy szükségük van arra a morális háttérre, amit egy bencés iskolában adni tudunk” – fejtette ki a szentmise után Kropfné Knipp Mária igazgató, aki maga is hitoktató. Mint mondta, nagyon örül annak, hogy a nevelőtestület egyöntetűen támogatta a fenntartóváltást, ahogy a szülők többsége is. A győrszentiváni Szent Benedek Általános Iskolában idén több, mint négyszázhúsz diák kezdte meg a tanévet. A korábbi kettővel ellentétben, három elsős osztályt kellett indítani, annyi volt a jelentkező.

Forrás: Pannonhalmi Főapátság

Galéria: Mekliz Fotó, Komlós Ádám

likeold
a fb oldalunkat