Velekei László: óriási energiák szabadultak fel a táncfesztiválon!

P. Csapucha Adrienn Fotó: O. Jakócs Péter
2023.06.23. 08:13

Nem csak a tánc miatt van állandó mozgásban a Győri Balett, hanem azért is, mert a társulatnál utazást utazás követ, mellette pedig a Magyar Táncfesztivál megálmodóiként és házigazdáiként is csúcsteljesítményt nyújtanak. Velekei László együtt lüktet az együttessel, élete a tánc, szenvedélye a balett, és a második családja a csapata. A Győri Balett direktorát nemrégiben nagy megtiszteltetés érte, erről, és az idei táncfesztivál sikereiről is kérdeztük.

Voltak kérdőjelek annak kapcsán, hogy egy olyan vészterhes időszakban mint amit a háború és az energiaválság okozott, meg tudjátok-e tartani az egyik legnagyobb hazai táncünnepet. Végül sikerült, a XVIII. Magyar Táncfesztivál lenyűgözte a közönséget.

Velekei László: Fontosnak éreztük, hogy ez a rendezvény része maradjon Győr kulturális életének, de sajnos azok a pályázati források, amelyeket az elmúlt években kaptunk ezúttal elmaradtak. Így egy óvatosabb tervezés előzte meg a sorozatot. Valóban nagyon rangosnak számít a szakmánk életében a fesztiválunk, a jelenlétünk. Hatalmas a kapcsolódás a társulatunk közönsége és a fesztiválunk közönsége között, ez pedig olyan energiákat generál, mely egész évre meghatározza a nézőink nyitottságát.

Nagyon színvonalas, felejthetetlen produkciók érkeztek Győrbe. Ha visszatekintünk az elmúlt napokra, hogyan értékeled az idei találkozót?

V.L.: Mindig van egy pici egyensúlyozás a szakmaiság és a nézői igények kielégítése között annak érdekében, hogy ne csak egy bizonyos réteget szólítsunk meg. Közben pedig szem előtt kell tartanunk azt, hogy a Győri Balett is megmérettesse magát, hogy megtudjuk, mennyire innovatív a repertoárunk, és hol helyezkedik el a magyar táncéletben. A fesztiválról csak szuperlatívuszokban tudok nyilatkozni, gyakorlatilag az összes előadás telt házzal ment, ami ebben a nehéz időszakban fontos visszajelzés.

Az idei esztendőben a 10. Színházi Olimpiával is együttműködtetek, ennek a kapcsolódásnak köszönhetően külföldi, neves együttesek is felléphettek városunkban, mint a Szlovák Nemzeti Balett, vagy a koreai Mutdance.

V.L.: A Magyar Táncfesztivál ideológiája az, hogy hazai társulatokra koncentráljunk, azért, hogy bemutatkozhassanak városunkban, így hirdethetjük a művészetünk sokszínűségét is. Az olimpia segítségével lehetőségünk nyílt arra, hogy nemzetközi szinten is kitekintsünk, mind a két említett csapat kuriózum volt a győri közönség számára, hatalmas sikerük volt. Azt láttam, hogy a neoklasszikus és tradicionális tánc közötti vonal az nemhogy megosztotta, sokkal inkább összekovácsolta a nézőinket.

A táncfesztivál megnyitóján jelentette be Kiss János, hogy a Magyar Táncművészek Szövetsége új elnökének választott. Hogyan fogadtad a felkérést és milyen célkitűzésekkel vágsz neki a szakmai munkának?

V.L.: Ez a kinevezés egy nagyon fontos visszajelzés az életemben. Ilyenkor kis túlzással persze, de mindent a nulláról kell kezdeni. Hiszek a Győri Balett, a munkatársaim erejében, amit eddig letettünk az asztalra az súllyal bír. Egyfajta szolgálatként tekintek a feladatra, tudom, hogy az egyik legnehezebb időszakban ért a kinevezés, hiszen ebben a zajos világban néha önmagunkat és az értékeinket is nehéz képviselni, nemhogy egy egész szakmájét. Mégis elképesztően felemelő és megtisztelő érzés jár át, jelenleg Fodor Zoltán társelnökkel kialakítjuk a struktúránkat és a kommunikációnkat, majd lehajtjuk a fejünket és elindulunk előre…