Hirdetés
Előzzük meg a fagyot!

Védekezzünk a károk ellen

Fotó: Pannon-Víz
Győr+
2019.12.03. 07:35

Az ingatlan tulajdonosoknak érdemes számos óvintézkedést tenni a házi vízellátó hálózaton. Ha nem vigyázunk, kár fog minket érni: nemcsak az elfagyott mérő pótlásának költségei, de a kiolvadást követően az elfolyt víz díja is minket terhel.

Hirdetés

Érdemes tehát gondosan felkészülnünk még a tél beállta előtt. A téli időszakra magára hagyott házban számos óvintézkedést kell tenni.

Ezek közül az egyik legfontosabb a vízhálózat és a vízmérő víztelenítése, valamint a vízmérőakna gondos felkészítése a télre.

Hirdetés

Annál is inkább, mivel a közműves ivóvízellátásról és közműves szennyvízelvezetésről szóló kormányrendelet a fogyasztókat teszi felelőssé a vízmérő fagy elleni védelméért.

A leggyakoribb típusú, NA 15-ös aknás vízmérő kártérítésének díja bruttó 32 168 Ft, ami magába foglalja a vízmérőcsere díját, a vízmérő árát és a kiszállást.

A télen nem lakott ingatlanok, nyaralók víztelenítését úgy végezzük, hogy az aknában lévő víztelenítő-csonkon keresztül folyassuk ki a belső hálózatból a vizet. A víztelenítő csonknak a fagyhatár alatti vezetékszakaszon, a belső hálózat legmélyebb részén kell elhelyezkednie. Ha ilyen még nincs, feltétlen alakíttassuk ki. Ne felejtsük el a WC víztartályát kiüríteni. A fagyveszély érinti a bűzelzáró csőszakaszokban lévő vízdugókat is. Akár le is szerelhetjük ezeket, vagy kipumpálhatjuk belőlük a vizet. Vannak, akik fagyálló, fertőtlenítő hatású folyadékot töltenek a bűzelzárókba.

Víztelenítsünk gondosan, előzzük meg, hogy a fűtetlen ház vezetékeiben és a vízmérőben víz maradjon.

Ez jelenti ugyanis a veszélyt, hiszen fagyáskor a térfogata megnő és szétfeszíti a vízcsöveket vagy kettéroppantja a vízórát. Az aknában lévő vízmérőt még akkor is érdemes valamilyen nedvességet taszító szigetelőanyaggal beborítani, “felöltöztetni”, ha úgy gondoljuk, hogy “elég mélyen” helyezkedik el. A célnak megfelel egy többrétegűre hajtogatott építési fólia vagy bármi más nem nedvszívó szigetelőanyag. Gyakori hiba, hogy sokan megelégszenek azzal, ha „rádobnak egy rossz kabátot a vízórára”. Így azonban a szigetelőanyag átnedvesedik, nem ér semmit, ugyanúgy átengedi a hideget. Használjanak olyan szigetelőanyagot, ami nem nedvesedhet át!

Érdemes az aknát felül is gondosan szigetelni. Jó szolgálatot tehet egy 4-5 cm vastag hőszigetelő (hungarocell) lap. Ezt vágjuk pontosan akkora méretűre, amekkora az aknafedlapunk és alulról rögzítsük a fedőlaphoz. Ha gondosan szigetelünk, nem érhet bennünket meglepetés tavasszal.

Forrás: Pannon-Víz Zrt.

Kapcsolódó témák: #időjárás | #pannon-víz |
likeold
a fb oldalunkat