Hirdetés
Karácsonyi koncert

Vásáry Andréval ünnepelhetünk

Zoljánszky Alexandra
2019.12.19. 05:44

Az ország egyetlen férfi szopránénekese, Vásáry André ad karácsonyi koncertet zenekari kísérettel szombaton 17 órakor a Széchenyi téren. A sokoldalú énekes az Ünnep című lemezének dalait hozza el az adventi forgatagba, olyan népszerű slágerekkel, mint a White Christmas és a Csendes éj.

Hirdetés

– Sokoldalúság jellemezte az elmúlt évét. Miként értékeli 2019-et?
– Tényleg nagyon izgalmas évem volt, mert sikerült kipróbálni magam mindenben, amiben szerettem volna. Az operett felé nyitottam egy önálló műsorral, ez sikerrel fut a kedvenc operettdalaimmal és sanzonokkal, kuplékkal. Lehet, hogy talán nem is gondolnák, de a nagy operettáriák is komoly technikai felkészülést igényelnek. Idén megszereztem a második diplomámat, énekművészként végeztem a Miskolci Egyetemen. Erre senki nem presszionált, az én bakancslistámon szerepelt. Színházi szempontból két fontos esemény történt: felkérést kaptam a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatójától a Chicago című musicalben Mary Sunshine újságírónő szerepére. Magyarországon még senki sem énekelte el ezt a szerepet abban az igen magas hangfekvésben, ahogy eredetileg a zeneszerző, John Kander megírta, főleg nem férfi előadó. Ezen túl pedig első alkalommal állíthattam színpadra olyan saját színházi produkciót, Mozart Figaro házasságát, melyben nem csak énekesként Cherubino szerepében, hanem rendezőként, producerként is közreműködtem. És szintén ez az első alkalom, hogy hazánkban Cherubinót férfi énekli, így ez is színháztörténeti esemény. Emellett természetesen könnyűzenei műsorommal ugyanúgy koncerteztem, mint a korábbi években, mozgalmas időszakot tudhatok tehát magam mögött. Most pedig zajlik az adventi turné, ami szép befejezése ennek az évnek is.

– A Széchenyi téren az Ünnep című lemeze dalait hallhatjuk?
– Igen, ez a karácsonyi album anno platinalemez lett. Győrben most a legnagyobb karácsonyi örökzöldeket hallhatják majd, mint például a White Christmast, a Csendes éjt, a Legyen hót vagy például a Grincs filmzenéjét és természetesen az Ave Mariát. Csupa olyan dalt tehát, amit az emberek ismernek és kedvelnek.

Hirdetés

– A hidegben, szabadban való éneklés nem viseli meg különleges hangszálait?
– Természetesen megviselné, de edzésben tartom magam. Másrészt fűtött színpadot kérek, hőgombákkal melegítik a levegőt. Így lehet énekelni, persze nem órákat, de ennyi edzés nem is árt.

– Az adventi vásárokat pedig nagyon kedveli…
– Így van, nagyon szeretem az egész adventi időszak hangulatát, a készülődést, az illatokat, a vásárokat, a forraltborozást, a havat. Amikor lazán sodródhatok a tömeggel, nem kell rohanni. A lakásban már november végétől áll a karácsonyfa, teljes ünnepi díszben van az otthonom.

– És mit lát az embereken? Egyre feszítettebb a tempó, fel tud oldódni egy-egy koncerten a közönség?
– Olyan kedvező helyzetben vagyok, hogy amikor elkezdek énekelni, az emberek odafigyelnek rám. Azt veszem észre, hogy a dalok, s ahogy kommunikálok, az megnyugvást hoz a közönségnek. Kikapcsolnak, átadják magukat, s ebben, remélem, benne vannak az energiáim, a személyiségem is. Az advent, a karácsony több oldalát szeretem megmutatni. Ugyanakkor azt az elképesztő őrületet, ami ilyenkor zajlik a városokban, elkerülöm. Szerencsésnek érzem magam, hogy más jellegét tudom megmutatni az ünnepnek, és azt veszem észre, hogy erre bizony van is igény.

– Lesz ideje kicsit körülnézni a győri adventi forgatagban?
– A Széchenyi tér egyébként is gyönyörű, gondolom, ilyenkor még hangulatosabb, már nagyon várom, hogy lássam. Bárhol koncertezem, a legkisebb településen is, tudja a stábom, hogy koncert után mindig körülnézek. Győrben is így lesz, biztosan iszom egy forralt bort.

– Sikerül idén karácsonykor hazamennie Debrecenbe?
– Idén sem tudok hazamenni, mert 23-án Egerben lesz egy nagykoncertem, 25-én pedig már a Balatonon. De napi szinten kapcsolaban vagyok a családommal, Viberen, Facetimeon együtt karácsonyozunk. Persze nem egyedül töltöm a karácsonyt, hanem barátoknál leszek.

– Az év utolsó napján is dolgozik?
– December 25-én, 26-án és 27-én is koncertezem, illetve színházban lépek fel, úgyhogy kimaxolom az év utolsó hónapját, így szilveszterkor nem dolgozom. Úgy terveztem, hogy Madridba vagy Bécsbe megyek, de mindkettőt sajnos sztornózni kellett, úgyhogy valószínűleg Budapesten leszek barátokkal ismét.

Az Advent Győrben programjai az „Egy város, ezer élmény – Kultúra” turisztikai eseménysorozat részeként valósultak meg. A programokhoz szükséges rendezvénytechnikát az önkormányzat európai uniós támogatással szerezte be.

Kapcsolódó témák: #advent | #karácsony | #zene |
likeold
a fb oldalunkat