Kult. Utca a belváros felvirágoztatásáért

Vásári forgatag kulturális programokkal

Földvári Gabriella Fotó: MekliZ Fotóstúdió
2023.05.13. 17:58

A Győri Bevásárló Utcák Alapítvány immár negyedik alkalommal szervezte meg Győr belvárosára, a helyi képző-, és iparművészekre, a belvárosi üzletekre épülő rendezvényét a Kult. Utcát szombaton a Király utcában.

Az alapítvány célja az, hogy bevonzzák az embereket a belvárosba, hogy felhívják a figyelmet a belvárosi kereskedelem és szolgáltató ipar létjogosultságára. A mintegy két tucatnyi standnál hagyományőrző és kortárs alkotásokat mutattak be, helyi kézművesek, győri képzőművészek, népi iparművészek remekeiből válogathattak a látogatók, miközben a szemük láttára is készültek az újabb műremekek, mint a gyöngyékszerek, a csipke-és textilalkotások, vagy a festmények.

Az esemény megnyitóján Pető Péter, a Megyei Értéktár Bizottság elnöke köszöntjében kiemelte: büszkeséggel fedezte fel a kiállítók között a megyerikum cím birtokosait is. Beszélt arról, hogy a város példát mutat az értékek felmutatásából, többek között létrehozta a települési értéktárat, és ez a rendezvény is példa az értékek bemutatására. „A győri, Magyarország egyik leggyönyörűbb belvárosa, ezért indítsunk el közösen egy kezdeményezést, hogy nyárra legyen megyerikum Győr történelmi belvárosa” – hívta fel a jelenlévők figyelmét Pető Péter.

Dr. Dézsi Csaba András polgármestere úgy fogalmazott, hogy a barokk belváros az Győr szíve, de ha emberekkel telik meg akkor a lelke is az lesz a városnak. „Túl vagyunk a covid-járványon, kezdünk kilábalni a gazdasági válságból, és bár még országunk mellett háború dúl, azért már megindult az élet. A szürke hétköznapokból pedig kitűnnek az ünnepnapok, az olyanok, mint a mai is, amit lelkes emberek szerveznek jó cél érdekben”- mondta a polgármester.

Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő megköszönte a szervezőknek, hogy figyelemfelkeltő céllal immár negyedik alkalommal rendezik meg a programot, azért hogy ráirányítsák a figyelmet a belvárosi üzletekre, kereskedőkre. Fontos feladat ez, hiszen a belvárosi kereskedőknek helyt kell állniuk a bevásárlóközpontokkal szemben. „Azt kívánom, hogy induljon be az az élet a belvárosban, amire szüksége van egy ilyen méretű városnak!„ – zárta gondolatait a politikus. 

Pintér-Péntek Imre, a vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a kamara feladata megteremteni azt, hogy a Győr belvárosi vállalkozók minél jobb helyzetben működjenek, minél jobb gazdasági környezetben tevékenykedjenek. „Kell a pezsgés a belvárosba és erre is jó ez a rendezvény. Ebben az évben két dolog történik, amely meggyőződésem szerint hatni fog a belvárosunk forgalmára. Júniusban adják át az új fürdőt, a víziélményparkot, amely több százezer embert is vonzhat városunkba, májusban pedig a Mahart Véneken egy kikötőt avat fel, ennek jóvoltából pedig évente mintegy 50-70 ezer turista látogat majd városunkba” – tájékoztatott az elnök.

A szombati programban a vásár mellett többek között Kurcsis László képzőművész és Csizmadia István festőművész engedett bepillantást az alkotómunkájába. A látogatók megismerhették azt Art World Hungary Egyesület, a KÉVE Művészeti Társaság, az Ady Endre Közművelődési Egyesület és a Kisalföldi Népművészek Egyesülete alkotóit és a munkáikat.

A színpadon a Rockműhely adott koncertet, bemutatkozott a Rába-parti Country Club, a Grácia Mozgásstúdió, a Liszt Ferenc Zeneiskola, és Popper Péter.

Galéria: MekliZ Fotó

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos