Vállalnák a kutyás szolgálatot a győri városrendészek

Havassy Anna Katalin Városrendészet Győr
2022.12.06. 12:21

Izgalmas délelőtt várt azokra a városrendészekre, akik úgy döntöttek, hogy szabadidejükben kipróbálják, milyen is lenne kutyával teljesíteni a járőrszolgálatot. A lehetőséget – szintén szabadidejében – két profi kutyakiképző nyújtotta, s gyorsan kiderült: a győri rendészek szívesen vállalnának hasonló feladatokat.

A Városrendészet Győr állománya jól képzett, tudásukat folyamatosan fejleszteni kívánó állományból áll. Ezt bizonyítja az is, hogy a sokan vállalták: a szabadnapjuk terhére is részt vesznek azon a kutyás bemutatón, ahol közelebbről is megismerkedhetnek milyen is egy négylábú társsal együtt szolgálni.

Danicska Norbert kutyakiképzőt már régóta ismerem, és tudom milyen kiváló munkát végez a kutyáival. – kezdte a Győr+ Média érdeklődésére Győr András, a Városrendészet Járőrszolgálati Osztályvezetője. „A rendészek nagyon pozitívan álltak a lehetőséghez, többüknek otthon is van kutyája és kíváncsiak voltak arra is, miként érzik magukat ilyen komolyan felkészített kutyák mellett.”

Odin és Red a két németjuhász, és Dakota a malinois kölyök érkezett a Városrendészet Győr udvarára, Danicska Norbert és Buti Sarolta kíséretében. A németjuhászokat őrző-védő és járőr feladatra képezték ki, a növendék mali a remények szerint pedig drogkereső kutyaként segítheti majd a bűnüldözést. Dakota leginkább játéknak fogta fel a hétfői találkozást, de az már most látszott: tekintélyt parancsoló, koncentrálni kiválóan képes, maximálisan szófogaó kutya. Odin és Red pedig a profik minden jellemzőjével vetették bele magukat a munkába.

„Körülbelül 10 éve foglalkozom kutyákkal.” – mesélte Danicska Norbert, majd a látogatásának a céljával folytatta: „Tulajdonképpen azért kért fel engem erre a bemutatóval egybekötött találkozásra a Városrendészet Győr vezetése, hogy a rendészekkel együtt ők is megtekinthessék, milyen feladatokra lehetne használniuk szolgálati kutyákat. Értem ezalatt főleg a járőrkutyákat, illetve a személykeresésre kiképzett ebeket. A németjuhászok idegrendszere kiváló, nagyon jól tűrik a monotonitást, a mali egy sokkal pörgősebb, energikusabb kutya, így a kereső feladatokban kiválóan teljesítenek.”

Norbert – bár először találkozott a győri rendészekkel – tapasztalt kutyakiképzőként már így is sok mindent leszűrt a testbeszédekből, az elejtett mondatokból és persze a konkrét kérdésekből is, amelyek csak úgy záporoztak felé.

Borzasztóan lelkesek a srácok! Látszik, hogy szívből csinálják és ez nagyon jó! Mindenben partnerek, bíznak bennem és a kutyáimban, részt vesznek a feladatokban. Tényleg csak jót tudok róluk mondani. Három-négy főn már szerintem most is látszik, hogy lehetne belőlük jó kutyás városrendész. Én hiszek benne, hogy a Városrendészet Győr állományához a kutyák is illenének! Fokozná a lakosság biztonságérzetét, de a rendészekét is! Egy németjuhász már a megjelenésével tekintélyt parancsoló, és sok esetben tartott már vissza rossz szándékú embereket attól, hogy elkövessék amit terveztek…”

Ezeket a gondolatokat erősítette meg Buti Sarolta kiképző is, aki Norbertnek nyújtott segítséget a bemutató folyamán: „Azt láttam, hogy a rendészek és a kutyák is jól érezték magukat és remekül ment a közös munka. Gyorsan megvolt az összhang és ez nagyon fontos. Direkt járőrkutyákat hoztunk, hiszen a legnagyobb feladatot ők kaphatnák a városrendészeknél, a srácok pedig hamar ráéreztek, hogy milyen is kutyával együtt dolgozni. Szerintem hasznos volt a látogatásunk.”

A feladatok ugyanis sokszínűek voltak, s mindegyik lényege a vezető és kutyája közötti teljes összhang volt. Odin és Red magasan képzett, profi kutyák, akiknek a feladat szent és sérthetetlen. Bárki is fogta éppen a pórázukat, ha megjelent a „csibész”, egy cél lebegett a szemük előtt: ártalmatlanná tenni a támadót és megvédeni a vezetőt. Egy kiváló járőrkutyának mindegy, hogy kihalt utcán, vagy tömegben kell követni a vezényszót, nem fog hibázni. Nem arra törekszik, hogy sérülést okozzon, hanem hogy a legrövidebb időn belül a leghatékonyabban „vonja ki a forgalomból” a veszélyt jelentő személyt.

„Jó volt nézni az állományt a szituációs gyakorlatok közben.jelentette ki Miletics Mór, a Városrendészet Győr szakmai igazgatója a foglalkozás végén, majd így folytatta: „A feladatok között volt felszólítással szembeni ellenszegülés, rendész ellen megkísérelt támadás, de egy hölgy ellen elkövetett erőszakot is profi módon akadályoztak meg a kutyák. Úgy láttam, a négylábú társ egyfajta plusz magabiztosságot ad a fiúknak. Tény, hogy a vicsorgó németjuhász látványa nem éppen baráti mosoly… Minden további nélkül el tudnám képzelni, hogy a győri Városrendészetnek legyenek kutyás járőrei, s így természetesen szolgálati kutyái is. Ehhez persze rengeteg feltételnek kellene megfelelnünk, mind financiálisan, mind pedig infrastrukturálisan is, a képzésükről nem is beszélve. Mindenképp megvizsgáljuk majd a jövő lehetőségeit, mert az tisztán látszott, hogy kutyákkal még hatékonyabbak lennénk. Ráadásul több rendészünk is jelezte már, hogy el tudja magát képzelni kutyavezetőként. Meglátjuk mit hoz a jövő, de mi minden nap Győr biztonságáért dolgozunk!” – zárta a szakmai vezető a tartalmas délelőtt összegzését.  

Galéria: HAK és Városrendészet Győr