Őzek az utakon

Vadat ütött el az autós

Győr+
2021.08.04. 10:58

Őzbak ugrott egy jármű elé a 82-es számú főúton, Veszprémvarsány térségében. A rendőrség figyelemfelkeltő kampányt indított: a 83-as számú főút megyei szakaszán állították meg a gépkocsivezetőket, és hívták fel a figyelmet az utakon megjelenő vadakkal kapcsolatos veszélyekre.

Anyagi kárral járó közúti közlekedési baleset történt a 82-es számú főúton Veszprémvarsány térségében augusztus 3-án 21 óra 5 perckor. Egy 51 éves német férfi közlekedett személygépkocsijával Veszprém felől Győr irányába, amikor az út melletti területről – féktávolságon belül – egy őzbak ugrott a jármű elé. A sofőr az ütközést már nem tudta elkerülni és elütötte az állatot. A gépjárművezető a balesetben nem sérült meg, azonban az elgázolt vad a helyszínen elpusztult.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottságának szakemberei a 83-as számú főút megyei szakaszán – prevenciós célzattal – állították meg a gépkocsivezetőket, és hívták fel a figyelmet az utakon megjelenő vadakkal kapcsolatos veszélyekre.

Fotó: Police.hu

A prevenciós akciót a rendőrök augusztus 3-án tartották a 83-as főútvonal megyei szakaszán. Célja az volt, hogy a rendőrök tájékoztassák a gépjárművezetőket az utakon történő vadbalesetek megelőzésének lehetőségeire, illetve felhívják a figyelmet a vadak előfordulási helyein történő fokozott óvatossággal való közlekedésre.

Beindult az őzek párzási időszaka, amely július második felétől augusztus közepéig tart. Ilyenkor az őzek sokkal óvatlanabbak és figyelmetlenebbek mint máskor, emellett napközben is sűrűbben mozognak, így nem árt felkészülni a gyakoribb megjelenésükre. A vadelütések legnagyobb része reggel és szürkületkor, este történik, amikor a vadak is aktívabbak. A potenciálisan legveszélyesebb helyeken az „Állatok” veszélyt jelző KRESZ-tábla adhat támpontot a sofőröknek. Ezeken az útszakaszokon különösen fontos az úgymond helyes sebesség megválasztása.

Fontos tudnivaló, hogy nemcsak azokon a helyeken lehet a közutakon a vadak felbukkanására számítani, ahol ki van helyezve a vadveszélyt jelző tábla, hanem máshol is. Különösen azokon az útszakaszokon kell óvatosabban vezetni, ahol az út mentén sűrű a bozótos, az aljnövényzet, emiatt nem lehet jól belátni. Ráadásul, ahol egy őz felbukkan ebben az időszakban, ott gyaníthatóan egy másik is követni fogja.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Baleset-megelőzési Bizottság munkatársai az akció során vadriasztó készülékkel is meglepték a járművek vezetőit, és amennyiben igény volt rá, akár fel is szerelték a készüléket az autókra.

Fotó: Police.hu

Fogadják meg a Győr-Moson-Sopron Megyei Baleset-megelőzési Bizottság tanácsait a vadbalesetek megelőzése érdekében:

 • A megengedett legnagyobb sebesség nem azt jelenti, hogy annyival is kell haladnia. Ha lakott területen kívül 90 km/h helyett mérsékeltebb sebességgel halad, jóval több ideje lesz reagálnia egy esetlegesen hirtelen felbukkanó vadra.
 • Ne mobilozzon! Ha másra figyel, lassabban tud reagálni. Lehet, hogy egy vad áll az úton a következő kanyarban.
 • Kapcsolja fel a távolsági fényszórót! Így nagyobb területet láthat át. Szembejövő forgalom esetén természetesen kapcsolja le a reflektort!
 • Tudjon róla, hogy szembejövő forgalomnál nehezebb észrevenni a közelben lévő vadállatokat. A sebesség csökkentése segíthet.
 • Tartson nagyobb követési távolságot! Az elöl haladó gépkocsi is ugyanúgy bármikor hirtelen fékezésre kényszerülhet.
 • Ha vadat lát, lassítson! A vadállatok kiszámíthatatlanul viselkednek. Van, hogy nem mozdulnak, de az is lehet, hogy megugranak és valamelyik irányba vágtatni kezdenek.
 • Ha egy őzet vagy szarvast látott, számítson többre is! Általában ezek az állatok csoportokba verődnek.
 • Ha hirtelen nagytestű vad kerül a gépkocsi elé, vészfékezzen, adjon hangjelzést, de ne rántsa félre a kormányt, még ha így el is üti az állatot! Egy út menti fának vagy a szemben közlekedő gépkocsinak csapódva sokkal súlyosabb baleset következhet be.

De mi is a teendő, ha vadat gázolunk?

 • Először is mindent meg kell tenni a további balesetek elkerüléséért. Amennyire lehet, félre kell állni az útból, felkapcsolni az elakadásjelzőt, és az autó mögött a szükséges távolságba kitenni a fényvisszaverő háromszöget.
 • Azonnal értesíteni kell a rendőrséget és a helyileg illetékes vadásztársaságot.
 • A helyszínelők rögzítik a nyomokat, fényképfelvételeket készítenek a helyszínen, felveszik a járművezető adatait, egyúttal megpróbálják megállapítani, hogy a KRESZ szerint közlekedett-e a sofőr, valamint, hogy jelzi-e tábla a vadveszélyt. (Mindez a sofőr biztosítójának lesz fontos az ilyen baleseteknél.)
 • Az ütközést követően elpusztult, vagy haldokló vadállatot ne próbálja meg lehúzni az úttestről. Lehet, hogy még életben van, és egy rémült állat súlyos sérülést okozhat. Az elpusztult állatot ne vigye magával, az lopásnak számít!
Kapcsolódó témák: #őzek | #vadgázolás |