Hirdetés
Belső lelki utazásokból születő új dalok

Üzenőfal koncertek a Belvárosi Betyárokkal

Fotó: Váray László
Szabó Csilla
2020.04.04. 17:01

Nem unatkoznak a Belvárosi Betyárok. Váray László zenekarvezető zenésztársával, Valastyán Tamással Üzenőfal koncerteket adnak, a sok ezer „lezenélt” kilométer már összecsiszolta őket, így most – egymástól távol ugyan – gőzerővel tudnak dolgozni harmadik nagylemezükön.

Hirdetés

„A Belvárosi Betyárokkal és a szólóműsorommal is úgy ütemeztük ezt az időszakot, hogy új dalunk kampánya után már április végétől – mint minden évben – fesztiválüzemmódra kapcsolunk. Ahogy minden zenekarnál, nálunk is borultak a tervek, nem fellépések maradnak el, hanem egy komplett szezon – kezdte a beszélgetést Váray László és sorolta, milyen sikeres koncertek vannak mögöttük. Hazai fellépéseik mellett Párizsban, Strasbourgban és Freiburgban léptek fel, a legutóbbi koncertet a MÜPA-ban adták, úgy összegzi, igazán jó évindításuk volt.

A vírusjárvány idején, hasonlóan más zenekarokhoz, digitálisan tartják a kapcsolatot a közönségükkel, Facebook-oldalukon keresztül Üzenőfal koncerteket adnak, április 5-én már a másodikat. Váray László saját könnyűzenei műsorából is muzsikált már oldalukon ízelítőt.

Hirdetés
Váray László

Szerencsésnek vallja magát, barátja, Tóth Balázs egyben a szomszédja is, akinek stúdiójából tudják közvetíteni az élő koncerteket, a most készülő tévéinterjúkat is innen tudják az élő képpel összekötni. „Nagy dolog ez, a technika aktív közösségi életet tesz lehetővé. A szokásos, hétköznapi Facebookozással szemben, most tényleg kölcsönhatásba tudunk kerülni egymással, a közönségünkkel. Első koncertünkön élőben reagáltak a barátok, rajongók, a világ különböző pontjairól, akiknél korábban felléptünk. Beköszönt Toronto, Zürich, Strasbourg, Guelph, New York, Phoenix” – mutat rá a közösségi média előnyére a zenész, aki ugyan nem láthatta a reagálásokat élőben, hiszen éppen online zenéltek, de az előjelekből már látták és érezték, hogy sokan követték a koncertjüket.

Váray László egyik fontos hozadékáról is beszélt a jelenlegi helyzetnek. Négy éve megállás nélkül járják az országot és a világot, 2 földrész 12 országában turnéztak ez idő alatt. Az agyuk folyamatos lemaradásban dolgozza fel az élményeket. Sokat beszélgetnek Valastyán Tamás zenésztársával arról, melyikük éppen milyen belső emlék-utazáson jár. Most végre utolérhetik magukat és az emlékek mellett a több, mint 150 GB fotót is fel tudják dolgozni.

Jelenleg több daluk kampánya is folyik, így sok a sajtóesemény és megjelenés. Emellett napjai dalírással, gyakorlással, edzéssel telnek és sort kerít olyan otthoni teendőkre, amiket mindig csak tologatott, mondván, ha majd lesz ideje rá. „Most van itt ez az idő” – tette hozzá Váray László.

Közös gyakorlásra jelenleg nincs módjuk zenésztársával, Tomival, de a sok ezer „lezenélt” kilométer összecsiszolta őket ahhoz, hogy a gyakorlási folyamatot is ütemezhetővé és produktívvá tegyék. „Ennek fontos része az a dalírási metódus is, ami most különösen kapóra jön. Már olyan munkafázisban tudom Tominak átadni a dalokat, amit könnyen fel tudunk „öltöztetni” a próbán” – magyarázza a zenész a folyamatot. Erre a produktív munkára jó példaként említi a fél évvel ezelőtti amerikai turnéjukat, amelynek első állomásai alatt Phoenix-ben és Los Angelesben írtak és állítottak össze két teljesen új és egymástól is különböző zenei blokkot, amelyeket egy hónappal később New Yorkban, Bostonban és Georgia-ban adtak elő.

A Hogyan születnek új dalok, van-e ihlet? kérdésre gyors választ kaptunk: „Gyakorlatilag az idénre tervezett harmadik lemezünk felét már rögzítettük, a másik fele a fejemben és a laptopomon van – ehhez jöttek most olyan új inspirációk, amelyek a világon minden ezután megjelenő lemezen nyomot és dalokat hagynak majd.”

Autitkok című számuk tavaly nyáron született meg, egy zenészbarát felkérésére, aki édesapaként érintett az autizmussal élők világában. Már szeptemberben felették a dalt, de vártak vele egészen mostanáig, hiszen az április 2-i Autizmus Világnapjára tervezett koncerten szerették volna bemutatni. Azonban egy hetek óta tartó online kampány lett belőle, ami a különleges körülmények ellenére, vagy épp azzal együtt lett felemelő számukra is és nagyon örömteli. „Hálásak vagyunk a felkérésért, hogy a zenén keresztül mi is bekapcsolódhatunk egy fontos és nemes ügybe, és hálásak vagyunk azokért a tapasztalatokért és fogadtatásért, ami a dal bemutatása során a legfontosabb helyekről ért minket: szülőktől, hozzátartozóktól, autizmussal élőket segítő szervezetektől az egész országból” – mesélte meghatottan a Belvárosi Betyárok zenekarvezetője. A Facebookon kézről kézre jár a dal, a YouTube-on is a harmadik legnézettebb klipjük lett az Autitkok.

Kapcsolódó témák: #zene |
likeold
a fb oldalunkat