Hirdetés

Ünnepelt a Győri Törvényszék

Illusztráció: O. Jakócs Péter
győr+
2019.10.09. 12:16

A Győri Törvényszék díszterme adott otthont annak az ünnepségnek, amelyet a Győri Törvényszék és a Meiningeni Tartományi Bíróság között húsz éve fennálló bilaterális bírósági partnerkapcsolat tiszteletére rendeztek meg.

Hirdetés

A Meiningeni Tartományi Bíróság elnöke, Martin Aulinger és az akkor még Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság elnöke, dr. Havasiné dr. Orbán Mária 1999-ben írta alá együttműködési megállapodást, amelynek kereteit a Magyarország és Thüringia tartomány kormányai által létrehozott vegyes bizottság biztosította. Az együttműködés célja egymás jogrendszerének, valamint bíróságai működésének kölcsönös megismerése volt. E célból egyik évben egy három tagú bírói delegáció látogat el egy hétre a magyarországi partnerbírósághoz, míg a másik évben Meiningen fogadja a magyar bíróság három fős küldöttségét.

A Győri Törvényszék elnöke, dr. Takács József ennek a folyamatos és töretlenül fennálló kapcsolatnak a megünneplésére hívta meg azokat a bírókat, akik a kapcsolat létrehozásában és fenntartásában szerepet vállaltak, hogy együtt emlékezzenek meg az elmúlt húsz év eseményeiről.

Hirdetés

A kulturális műsorral egybekötött rendezvényen részt vett Martin Aulinger, a Meiningeni Tartományi Bíróság elnöke, aki egyben a program megalapítója, Thomas Kunz, a Thüringiai Igazságügyi Minisztérium főosztályvezetője, dr. Gyarmathy Judit, az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettese, valamint dr. Becher Rezsőné, a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság nyugalmazott elnöke.

Az ünnepség házigazdája és a meghívott vendégek is hangsúlyozták beszédükben, hogy mennyire fontos a kapcsolat ápolása és fenntartása, amelyben valamennyi résztvevőnek kiemelkedő szerepe van és volt, és mindannyian elkötelezett hívei annak, hogy ezt a hagyományt a következő generáció is tovább vigye.

Fotó: Győri Törvényszék

Thomas Kunz, a Thüringiai Igazságügyi Minisztérium főosztályvezetője hozzátette, küldetésének tekinti, hogy kívülről, bírósági igazgatással foglalkozó minisztériumi tisztviselőként támogassa a két bíróság kapcsolatát.

Az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettese, dr. Gyarmathy Judit azzal egészítette ki az elhangzottakat, hogy az Országos Bírósági Hivatal ösztönzi a nemzetközi kapcsolatok létrehozását, fenntartását és ápolását, a két bíróság közötti kapcsolat bizonyítja ennek sikerét és jó példa a kölcsönös előnyök kiaknázásának lehetőségére.

Elnökhelyettes asszony üdvözölte továbbá, hogy immár a fiatalabb generáció is bevonásra kerül évről-évre a programba, ezáltal biztosítva azt, hogy a húsz éve gyümölcsöző kapcsolat a jövőben is egy élő partnerség maradhasson, amelyhez az Országos Bírósági Hivatal folyamatos támogatását nyújtja.

A háromtagú német delegáció a hét végéig marad Győrben. Szakmai programjuk keretében többek között az új eljárásjogi törvényekkel és a bírósági munka digitalizációjával foglalkoznak, míg a programot kísérő szabadidős rendezvények keretében Győr és a környező települések kulturális és kulináris nevezetességeivel ismerkedhetnek.

Kapcsolódó témák: #Járásbíróság |
likeold
a fb oldalunkat