Elektromos meghajtás

Újra lehet pályázni elektromos biciklik vásárlásának támogatására

Illusztráció: Pixabay
Németh Boglárka
2021.08.05. 14:47

Hétfő óta újra lehet pályázni a kormány elektromos bicikli vásárlási támogatására. Holnap éjfélig az IFKA honlapjáról lehet letölteni az ehhez szükséges dokumentumokat.

November óta nyolc ciklusban már kaphattak segítséget az igénylők. Eddig több mint 4800 elektromos kerékpár kedvezményes megvásárlásához járult hozzá a kormány közel 522 millió forinttal. Az elektromos rásegítéssel működő kerékpárok beszerzését támogató pályázat egymilliárd forintból valósul meg.

Jelenleg kétfajta kerékpárra lehet pályázni: a pedálszenzoros esetében maximum 90 ezer forintos, míg a nyomatékszenzorosok biciklik esetében 150 ezer forintos támogatást kaphatnak az igénylők, de bármelyik kategóriára is igényeljük a segítséget, a támogatás nem haladhatja meg a vételár 50 százalékát.

A Győr+ Médiának Bucsi Péter, egy győri kerékpár üzlet vezetője elmondta, hogy sokan érdeklődnek a támogatás iránt, azonban nagy a hiány a kerékpár piacon, így nehéz beszerezni a bringákat. Ennek oka egyrészt a koronavírus járvány, ami miatt csökkent a gyártási kapacitás, valamint a szállítási árak is az öt-hatszorosukra nőttek, továbbá az összeszereléshez szükséges alkatrészek is hiánycikkek, így előfordulhat, hogy az áhított kétkerekűre fél évet vagy akár egy évet is várni kell. Ennek ellenére itthon is egyre népszerűbbek az elektromos biciklik.

Az elektromos biciklikkel a munkába járást segítené a kormány. Schanda Tamás az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára kiemelte, hogy a közlekedés zöldítése a kormány akciótervének egyik legfontosabb része.

Kapcsolódó témák: #elektromos járművek | #kerékpár | #pályázat |