Hirdetés
Környezetvédelem

Újra indul a lakossági fecskeszámlálás

Fotó: O. Jakócs Péter
Markó-Valentyik Anna
2021.07.17. 10:24

2020-ban a város Környezetvédelmi Bizottsága, reagálva az országosan is tapasztalható fecskeegyedszám-csökkenésre, életre hívta a Városi Fecskevédelmi Programot.

Hirdetés

Kezdő lépésként szakemberek tanácsára egy állományfelmérésbe kezdett a bizottság, melynek köszönhetően pár év alatt egész pontos képet kaphatunk arról, hogy hány fecske fészkel, illetve hogy hol vannak a legnagyobb fecsketelepek városunkban.

Az állományfelmérés online és papír alapon is zajlott, egészen 2020 őszéig, amikor is a fecskék újra elhagyták az országot. A több mint kétszáz beérkező adatlapot télen feldolgozták munkatársaink. Ebből tudjuk, hogy tavaly több mint ezer ép fészek volt városunkban, mely szám a szakemberek számításai szerint azt jelenti, hogy legalább ötezer fecske fészkelt tavaly Győrben. Persze ez a szám csak egy minimum, hiszen a város bányáit kedvelő parti fecskékről és a panelházakat kedvelő sarlósfecskékről nem érkezett adat. Az is kirajzolódott, hogy a történelmi belvárosban, leginkább az Apátúr-házban, Újvárosban, Ménfőcsanakon és a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház ablakaiban nagy számban találkozhatunk molnárfecskékkel. De az is jól látszik, hogy a többi városrészből még kevés adat érkezett, így a szakemberekkel együtt reménykedünk abban, hogy idén többen töltik ki az adatlapot, és így további nagyobb telepekre bukkanhatunk. 

Hirdetés
Fotó: O. Jakócs Péter

A feldolgozott adatok alapján újabb sárgyűjtő helyeket alakított ki a bizottság, kimondottan azokra a területekre, ahol nagyobb számban fészkelnek a fecskék. Kialakításukat és karbantartásukat a Győr-Szol, valamint néhány közeli iskola diákjai önkéntes munkában végzik. A vírushelyzet miatt kicsit későn, de végül sikerült a kórház ablakaiban található fecskefészkek alá fecskepelenkát is tennünk, így – a közel ötven fészekben – biztonsággal költhetnek az idén érkezett fecskék. 

A fecskék védelme fontos feladat, mely az önök segítsége nélkül hatástalanabb, hiszen minden házhoz nem mehetünk be, így nem tudjuk pontosan, hogy hol mennyi fecske lehet.

Kérnénk önöket, hogy amennyiben látnak fecskét, fecskefészket otthon vagy a szomszédnál, esetleg az utcájukban, töltsék ki a Városi Fecskevédelmi Program 2021-es adatlapját!

Az adatlap a város honlapján elérhető, illetve a Győr Plusz hetilap hasábjain időről időre megjelenik nyomtatott formában is. Ezeket a Vaskakas Bábszínház bejáratánál felszerelt fecske-postaládába várjuk! Ha további segítséget is nyújtanának a fecskéknek, ajánljuk itatók, sárgyűjtő helyek kialakítását és fecskepelenka használatát. Ezek kialakításához minden segítséget megtalálnak a város honlapján.

Fotó: O. Jakócs Péter

Szeretnénk felhívni mindenki figyelmét, hogy a fecske védett állat, lakóhelyének zavarása, fészkének leverése büntetendő. Kérjük, ne verjék le a fészkeket, vagy amennyiben ilyet tapasztalnak, jelezzék azt a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály Természetvédelmi Osztályán. Ne feledjék, hogy ezek a madarak nagy segítséget nyújtanak a kártevők természetes pusztításában. Egy fecske egy szezon alatt ezer gramm szúnyogot fogyaszt el! 

Szerző: Markó-Valentyik Anna, a Környezetvédelmi Bizottság külsős tagja

Kapcsolódó témák: #fecske |
likeold
a fb oldalunkat