Hirdetés
Esküvő barokk módra

Újra barokk hétvége Győrben

Fotó: O. Jakócs Péter
Földvári Gabriella
2021.07.26. 11:59

A barokk kort idézi meg az a háromnapos nagyszabású eseménysorozat, mely augusztus 6-9. között várja a látogatókat Győrben. Látványos, korhű felvonulás, vásári forgatag, kézműves vásár, gyermekprogramok, kultúrtörténeti koncertek, előadások és természetesen a barokk esküvő szórakoztatja a közönséget, ahol egy kiválasztott igazi jegyespár valódi esküvőjét tartják korabeli ceremóniával.

Hirdetés

A rendezvénnyel arra emlékezünk, amikor elődeink a felpezsdülő, élénk gazdasági élettel megalapozták a városunk jövőjét. A tavalyit kivéve, 1993 óta minden évben megrendeztük a Barokk Esküvőt – emelete ki Keglovich Ferencné szervező, az eseményt beharangozó hétfői sajtótájékoztatón.

Fotó: O. Jakócs Péter

Elmondta, az esküvő fiatal párja munkája miatt nem tud jelen lenni a sajtótájékoztatón, de annyit megtudtunk rólunk, hogy már tavaly is ők házasodtak volna össze a nagy nyilvánosság előtt, de az akkori rendezvény a pandémia miatt elmaradt. A vőlegény Imre Lajos szakácsként dolgozik a salzburgi repülőtéren, a menyasszony Benke Annamária fotós vállalkozó.

Hirdetés

Négy éve Salzburgban ismerkedtek meg, összeköltöztek, majd 2018 Lajos megkérte Ancsa kezét. A hölgy többször volt statiszta a győri barokk esküvőn és mindig arról álmodozott, hogy egyszer ő lesz a barokk menyasszony, ezért jelentkeztek a felhívásra. A tavaly elmaradt esküvő helyett idén kettőt szerveznek, ha a barokk elmarad, akkor is mindenképpen összeházasodnak.

Fotó: O. Jakócs Péter

Nagy hagyománya van Győrben a Barokk Esküvőnek, tartalmas háromnapos programsorozat vár azokra, akik ellátogatnak az eseményre és ajánlom is mindenkinek, aki még nem volt, hogy nézzék meg, mert érdemes.” – hangsúlyozta Radnóti Ákos alpolgármester. Emlékeztetett, a 750 éves Győrben az évforduló kapcsán folyamatosan gazdag programkínálat várja az itt élőket és az ide látogatókat.

Hajtó Péter, a Győr Projekt Kft. kulturális igazgatója szerint büszkék lehetünk arra, hogy Győrben ilyen színes a kulturális élet, és már három nagy sikerű rendezvényen vagyunk túl, Majka, a Republic és a Hooligens koncerten.

Fotó: O. Jakócs Péter

Az igazgató kitért arra is, hogy idén a látványra kívánnak nagy hangsúlyt fektetni, a belváros dekorációja minden eddiginél látványosabb lesz, barokk díszbe öltöznek az utcák, a kirakatok, a Széchenyi téren pedig egy barokk kertet is kialakítanak.

Fotó: O. Jakócs Péter

A rendezvény korhű hátterét a barokk belváros szolgálja, az utcákon kézművesek kínálják a portékáikat, táncosok, zenészek, mozdulatművészek produkcióit láthatjuk. Pénteken este a Barokk szerenád köszönti a menyasszonyt a Bacchus Consort koncertjével. Szombaton délelőtt hagyományőrző egyesületek tartanak bemutatókat a korabeli hétköznapokból, A szombat fénypontja a pompás Barokk felvonulás, majd az esküvői ceremónia. Vasárnap este A Tenkes kapitánya című táncjátékot láthatják a nézők a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadásában.

Fotó: O. Jakócs Péter

Az együttes menedzsere Aradvári László az előadásról elmondta, A Tenkes kapitánya, a történelmi kalandfilm meghatározó szerepet töltött be a magyar televíziózás történetében, az 1964-ben készült fekete-fehér film – mint a Magyar Televízió első sorozata – annak idején óriási népszerűségre tett szert. A táncjáték Örsi Ferenc forgatókönyve nyomán, megőrizte a film legjelentősebb, legszórakoztatóbb epizódjait, megidézve a kuruc kor legendás személyeit, zenei- és mondavilágát. Az esten közreműködnek a Magyar Nemzeti Táncegyüttes táncosai és zenészei, valamint a Honvéd Férfikar művészei.

A részletes program ITT található.

A sajtótájékoztatón a Győr+ TV is forgatott:

Szerkesztő: Ficsór Dávid

Kapcsolódó témák: #Barokk esküvő |
likeold
a fb oldalunkat