Új szoborral gazdagodott a Püspökvár kertje

Fotó: Ács Tamás
Földvári Gabriella
2022.08.23. 15:39

A Szűz Mária megkoronázása című alkotás barokk eredetije egykor a győri Esterházy-palota homlokzatát díszítette. A szoborcsoportról készült másolatot Veres András megyéspüspök áldotta meg Szűz Mária királynő ünnepén, augusztus 22-én.

Egy Mária-énekkel és a Lorettói litánia elimádkozásával kezdődött a szobor megáldásának szertartása a győri Püspökvár udvarán. A szoborszentelés előtt Veres András megyéspüspök felidézte, hogy az eredeti barokk szoborcsoport a belvárosi Esterházy-palota homlokzatát díszítette, ám az időjárás erősen megrongálta. Ez ma a múzeum belső terében látható.

Az alkotás pótlására Lebó Ferenc szobrászművész kőzúzalékból öntvényt készített, aminek második példányát a Püspökvár udvarán állították fel.

A szoborfülkét a Magnificátból vett idézet díszíti: „Nagyot tett velem a Hatalmas, és Szent az ő neve” (Lk 1,49). Mindnyájunkra vonatkozik a Szűzanyának ez a mondata: Isten velünk is hatalmas dolgot akar tenni, ezért áldjuk az ő nevét – hívta fel a figyelmet a főpásztor, aki megköszönte a a szobormásolat elkészítését a Lebó, a Harsányi és a Koteczki családnak.

Kapcsolódó témák: #Esterházy-palota | #püspökvár | #szobor |