Új szempontok a környezetvédelmi programban

J. Kovács Andrea Fotó: O. Jakócs Péter
2023.01.17. 15:03

Decemberben felülvizsgálták Győr Környezetvédelmi Programját. A részletekről Szekeres György, a Környezetvédelmi Osztály referense, klímavédelmi koordinátor számolt be a Győr+ Médiának.

Hirdetés

Az eredeti munkatervet még 2001-ben fogadta el az akkori közgyűlés. A legutóbbi, 2012-es felülvizsgálat óta tíz év telt el, mely jelentős változásokat hozott mind a város élete, mind a jogszabályi környezet, mind a gazdasági, műszaki lehetőségek és elvárások terén. Nem csoda, hogy a környezetvédelem terén is áthelyeződtek a prioritások. A dokumentum a 2030-ig tartó időszakban ezekre az új szempontokra helyezi a hangsúlyt. A megújított program feldolgozza a környezeti elemek állapotára, illetve a javításukra irányuló intézkedésekre és stratégiákra vonatkozó változásokat, továbbá értékelést ad arról, hogy miként teljesültek a korábban kitűzött célok.

A decemberi felülvizsgálat külön szakmai értéke, hogy összhangba került Győr más, fenntarthatóságra vonatkozó célkitűzéseivel, hiszen majdnem egyidőben készült el a város klímastratégiájával és a hamarosan hatályba lépő Fenntartható Energia és Klíma akciótervvel.

Újdonság az anyagban, hogy foglakozik a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodással és a felkészüléssel is.

Ahhoz, hogy a Környezetvédelmi Program által megfogalmazott célok megvalósuljanak, következetes és kitartó munkára és együttműködésre van szükség a döntéshozók, a végrehajtók, az ipar, a termelők, a szolgáltatók és a lakosság között. A rendszeres monitoring pedig megteremti a gyors és hatékony beavatkozások lehetőségét, és ezzel már rövid távon is sokat tehetünk településünk környezeti állapotának megóvása érdekében – mondta Szekeres György.

A szakmai anyag megtalálható a www.gyor.hu. honlapon.

Hirdetés