A legkorszerűbb technikákkal segítik a betegeket

Új rohamkocsi állt szolgálatba Győrben

Földvári Gabriella
2021.06.02. 14:55

Új, a legkorszerűbb technikával felszerelt, Mercedes típusú roham-mentőkocsi állt munkába szerdán Győrben, melynek értéke ötvenmillió forint. A Tarcsay úti állomáson rendezett ünnepélyes átadón kiderült, várhatóan még idén lerakják az új mentőállomás alapkövét a kórház közelében.

Simon Róbert Balázs, Győr országgyűlési képviselője az átadón először is megköszönte a győri mentőszolgálat dolgozóinak a hősies helytállást, a munkájukat, amit a koronavírus-járvány alatt teljesítettek. A képviselő azzal folytatta, hogy a kormányzat 2010 óta kiemelten kezeli a mentők fejlesztését, amelynek keretében több mint ezer új autó állt munkába, az elmúlt két évben pedig mintegy 10 milliárd forintért vásároltak közel 200 mentőautót, ezek egyike a most átadott győri rohamkocsi.

A politikus kitért arra is, hogy a modern városok program Győrben 18 fejlesztési elemet tartalmaz, közülük az egyik egy új mentőállomás megvalósítása. A megépítése sürgőssé vált, hiszen a mentősök 1991-ben ideiglenesen költöztek a belvárosi Tarcsay Vilmos utcába, de azóta is ott vannak, és az épület mára korszerűtlenné vált.

Az új központot a kórház közelébe tervezik, amely több szempontból is ideális helyszín, hiszen egyrészt közel van a gyógyintézethez, másrészt közel van az M1-es autópályához is, ahol a legtöbb baleset történik. Simon Róbert Balázs hangsúlyozta, az épület tervezése, engedélyeztetése megtörtént, rövid időn belül kiírják a közbeszerzést, és reményei szerint még idén lerakhatják az új mentőállomás alapkövét.

Dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója arról tájékoztatott, nemcsak a mentőautó új, hanem a benne lévő mentési eszközök is, amelyek a kor technikai tudásának legmagasabb színvonalát képviselik. „Azonban ez az eszköz önmagában semmit sem érne a bajtársak magas színvonalú tudása, felkészültsége nélkül, amivel a betegek életéért küzdenek” – emelte ki az igazgató. Az új állomás pedig méltó körülményeket teremt majd arra, hogy a mentősök kipihenjék magukat, amíg ott tartózkodnak.

Galéria: O. Jakócs Péter

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #Győr+TV | #Magyar Kormány | #mentők | #OMSZ |