Hirdetés
NAV

Tudnivalók az SZJA-visszatérítésről

Fotó: Győr+ archívum
Németh Boglárka/NAV
2021.10.21. 13:15

Szeptember végén megjelent a gyermeket nevelő szülők adó-visszatérítéséről szóló kormányrendelet. Ez alapján minden gyermekes szülőnek, aki 2021-ben akár csak egy napra is családi kedvezményre jogosult, visszajár a 2021-ben megszerzett jövedelemből levont személyi jövedelemadó, ekho, illetve katások esetében a megfizetett tételes adó negyede.

Hirdetés

Családi adókedvezmény az kaphat aki: gyermek után szülőként családi pótlékra jogosult, tehát a kedvezmény a gyermeket közösen nevelő szülők közül mindkettőt megilleti, várandós nő és vele közös háztartásban élő házastársa, családi pótlékra saját jogán jogosult, rokkantsági járadékban részesül.

Mi jár vissza pontosan?

Önálló és a nem önálló tevékenység, valamint az egyéb jövedelem adója – ide tartozik pl. a munkabér, a megbízási díj, az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelem, az őstermelői jövedelem, a vállalkozói kivét. Emellett visszajár az ekho mintegy kétharmada, valamint a katások tételes adójának negyede

Hirdetés

A visszatérítés felső határa a 2020. december havi adatok alapján számolt éves átlagbér adótartalma, ami 809.000 Ft. Azok, akik a családi adókedvezményt havonta megkapják, ők az SZJA és a kedvezmény különbözetét kapják majd meg jövő februárban.

Hogyan?

A legtöbb szülőnek semmilyen teendője nem lesz, a NAV 2022. február 15-ig automatikusankiutalja a visszatérítést. Vagyis a többség mindenféle adminisztrációtól mentesen jut a pénzéhez: ők azok, akik családi pótlékot kapnak, és jellemzően bérből, fizetésből élnek.

Azok, akiknek a kiutaláshoz szükséges adatait nem ismeri a NAV, mert a családi pótlékot nem ők kapják, valamint a katások 2021. október 31. és december 31. között nyilatkozatot tehetnek. Ha határidőben nyilatkoznak, február 15-ig ők is megkapják a visszatérítést. A nyilatkozat neve: VISSZADO, melyet legegyszerűbben elektronikusan, ügyfélkapus bejelentkezést követően lehet majd benyújtani az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban, webes felületen. Aki év végéig nem nyilatkozik, az a visszatérítést a személyijövedelemadó-bevallásban érvényesítheti, ezt legkönnyebben az adóhivatal által összeállított bevallási tervezet módosításával lehet megtenni március 15-től.

Az egyéni vállalkozói, őstermelői jövedelmet szerző szülők és azok, akik az összevont adóalapba tartozó jövedelmük után maguk fizetik az szja-t, a bevallásukban kérhetik az adó-visszatérítést.

A gyermeket nevelő magánszemélyek adó-visszatérítésével kapcsolatos szabályok megtalálhatóak a NAV honlapjának Szja-visszatérítés rovatában. Akinek még több információra van szüksége az hívja a 1809-es ingyenes számot.

A személyi jövedelemadóból eddig is többféle kedvezményt vehettek igénybe a magánszemélyek, ezek továbbra is elérhetők.

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka

Kapcsolódó témák: #adóvisszatérítés | #NAV | #SZJA |
likeold
a fb oldalunkat