Polgármester-választás

Tudnivalók a szavazásról

Illusztráció: O. Jakócs Péter
Győr+
2020.01.26. 05:42

Január 26-án, vasárnap reggel 6–19 óráig voksolhatnak a győri lakcímmel rendelkező választópolgárok a lakcímük, illetve átjelentkezésük esetén tartózkodási helyük szerinti szavazókörben.

A győri időközi polgármester-választás azt jelenti, hogy vasárnap kizárólag polgármestert választunk, vagyis önkormányzati képviselőkre nem kell szavazni. Ennek megfelelően ezúttal mindössze egy szavazólapot kapunk, amin a hat nyilvántartásba vett polgármesterjelölt neve lesz megtalálható.

Érvényesen szavazni a jelölt neve melletti körbe tollal írt két, egymást metsző vonallal lehet. Érvénytelen a szavazólap, amely nincs ellátva a hivatalos bélyegzőlenyomattal, a törvényben meghatározottnál több szavazatot tartalmaz, vagy nem tartalmaz érvényes szavazatot. Szintén érvénytelen, ha a szavazatot a választópolgár nem a jelölt neve melletti körbe tollal írt két, egymást metsző vonallal vagy kiesett jelöltre adta le.

A választásra mindenképpen vigyünk magunkkal személyazonosításra és lakcímünk azonosítására alkalmas okmányt. Ezt megtehetjük lakcímet tartalmazó érvényes személyazonosító igazolvánnyal vagy lakcímigazolvány mellett érvényes személyazonosító igazolvány; vagy érvényes útlevél vagy érvényes vezetői engedély bemutatásával.

A mozgásában gátolt választópolgárok kérhetik, hogy mozgóurnával szavazhassanak. Mozgóurna iránti kérelmet személyesen vagy elektronikus azonosítással elektronikus úton január 24-én 16 óráig kérhettünk, ezt követően elektronikus azonosítással január 26-án 12 óráig, vagy az illetékes szavazatszámláló bizottságnál, szintén a választás napján 12 óráig.

A Helyi Választási Iroda a gyakran ismétlődő kérdésekre csokorba gyűjtötte a válaszokat, amelyek megtalálhatók az onkormanyzat.gyor.hu oldal választási menüpontjában, de további információkért érdemes felkeresni a valasztas.hu weboldalt is.

Kapcsolódó témák: #választás2020 |