Hirdetés

Tovább gyűrűzik az üzemanyaghiány

Fotó: Győr+ Archív
Ficsór Dávid
2022.08.09. 12:55

Már száz körül van az országban azoknak a benzinkutaknak a száma, ahol egyáltalán nem lehet tankolni az üzemanyaghiány miatt. A legnagyobb üzemeltető cégek pedig különböző korlátozásokat vezettek be. A MOL kutakon egy nap egyszer lehet tankolni 50 litert, az OMV-nél is legfeljebb 50 liter tölthető, a Shell töltőállomásokon 80 ezer forintért lehet üzemanyagot vásárolni.

Hirdetés

Szerte Európában, így Magyarországon is komoly üzemanyaghiány van, így nem ok nélkül futhatunk bele egyre több olyan kútba, ahol átmenetileg nincs gázolaj és benzin. Ez a helyzet a következő napokban fokozódhat, hiszen a környező országok finomítói és a MOL finomítója sem száz százalékos kapacitással működik” – mondta a Győr+ Médiának Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője.

A kormány az ország stratégiai készleteinek felszabadításával igyekszik rövidtávon megoldani az üzemanyaghiányt, illetve azzal, hogy egyre nagyobb körben bővíti azoknak a körét, akik piaci áron tankolhatnak. A szakértő szerint azonban ezek rövidtávon nem segítenek, hiszen az importőrök nem azonnal tudnak visszalépni a piacra, néhány hétre biztos szükségük lesz arra, hogy újra üzemanyagot hozzanak be.

„Én azt javaslom a gépjármű tulajdonosoknak, hogy próbáljanak meg általában tele tankkal lenni, vagy legalább félig. Ne várják meg, hogy a szintjelző az utolsó negyedig menjen le, ahol benzinkutat látnak, álljanak meg és tankoljanak” –hangsúlyozta az ügyvezető.

A kormány legutóbbi október elsejéig tolta ki a hatósági árakat. Bujdos Eszter azt mondta, ha véget ér a nyári, kereslet szempontjából terhelt időszak, akár arra is lát esélyt, hogy év végéig kitolja a kormány az ársapkát a lakosság számára. A holtankoljak.hu előrejelzése szerint egyébként szerdától csökken majd az üzemanyagár. A benzin piaci ára literenként 672 forint, a gázolajé pedig 723 forint lesz majd. 

Kapcsolódó témák: #tankolás |
Hirdetés