Hirdetés
Közlekedés

Tovább bővül Győr kerékpárút hálózata

Fotó: O. Jakócs Péter
Szabó Csilla
2020.08.10. 13:26

A Tatai úti, a Régi Szentiváni úti és a Kodály Zoltán utcai kerékpárút építésével, valamint az Adyvárosba tervezett forgalomcsillapított övezet kialakításával még biztonságosabbá válik a kerékpáros közlekedés, valamint újabb forgalomcsillapított övezettel bővül a város. Ezekre a kerékpárút hálózat bővítő munkálatokra Győr önkormányzata több mint 625 millió forintos európai uniós támogatást nyert.

Hirdetés

Nagyszabású, több területen zajló európai uniós kerékpáros infrastruktúra fejlesztés valósul meg a következő hónapokban, amely a győrieket és a Győr környékén élőket egyaránt szolgálja.

A Kodály Zoltán utcában két oldalon vezetett egyirányú kerékpárút épül, amely a Földes Gábor utcai körforgalmú csomópontot és az Ifjúság körutat köti össze. Az új kerékpárút mindkét végén már kiépített kerékpárútba csatlakozik. A Kodály Zoltán utcában a kerékpárút építésével együtt kezdetét veszi egy forgalomcsillapított övezet kialakítása is.

Hirdetés

Szálasy László, önkormányzati képviselő, a Környezetvédelmi Bizottság elnöke üdvözölte a beruházást, amely nem csak az adyvárosiak közlekedési lehetőségeit növeli, de városi szinten bővíti a kerékpáros úthálózatot. Adyváros sűrűn lakott, főként panelházas övezet, amely jelentős lakosságszáma miatt nagy kerékpáros és gyalogos forgalommal rendelkezik, ezért fontos a terület forgalomcsillapítása is.

Szálasy László, önkormányzati képviselő, a Környezetvédelmi Bizottság elnöke

A Kodály Zoltán utca és szervizútja csomópontjában, illetve a szervizúton új kerékpáros és gyalogos átvezetéseknél, valamint az új kerékpáros nyomvonal átvezetésnél sebességcsökkentő pódiumokat alakítanak ki. Továbbá a Móra Ferenc Általános Iskola és Szakgimnázium mellett, illetve a vele szemben lévő óvodánál egy-egy fedett kerékpártárolót is építenek.

A Kuopió parkba tervezett parkolólemez elkészültével nem csak több parkolási lehetőség, forgalomcsillapított övezet és modern kerékpáros útvonal szolgálja majd az alternatív közlekedési módot, több fa ültetésével a környezetvédelem is előtérbe kerül a beruházás során.

A jelenlegi kerékpárút építés nem akadályozza az autós közlekedést, a parkolóhelyeket nem érinti, a Kodály Zoltán utca páros oldalán a meglévő járda mellé, a páratlan oldalon önálló útszakasz építése kezdődik.

Kara Ákos országgyűlési képviselő kiemelte, a győri kerékpáros fejlesztéseket úgy tervezik és úgy valósítják meg, hogy azok egy hálózatba kapcsolódjanak egymással, így a mostani fejlesztések is illeszkednek a korábban elkészült szakaszokhoz. Az egyre bővülő győri kerékpárút-hálózathoz a települések közti útvonalak – a már átadott Győr-Abda, Győr-Gönyű – mellett a szintén most épülő Győr-Pannonhalma kerékpárút is jól csatlakozik, így az egész térség számára jelentős beruházásról van szó.

Szálasy László önkormányzati, Simon Róbert Balázs és Kara Ákos országgyűlési képviselők

Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő elmondta, az elmúlt időszakban mintegy 100 kilométer kerékpárutat építettek vagy újítottak fel városunkban, ezért kijelenthetjük, hogy Győr a kerékpározók városa. Jelentős uniós és hazai forrásból nem csak a belső kerületekben és a lakótelepeken, hanem a peremkerületeket érintően is jelentős kerékpárút hálózat bővítés történt és zajlik jelenleg is. „A most épülők közül kiemelten fontosnak tartom az Ipari Parkban működő több mint hétezer munkahely gyors és biztonságos kerékpáros elérését biztosító Régi Szentiváni út és a Tatai út mentén megépülő új szakaszokat” – tette hozzá Simon Róbert Balázs.

A megkezdett munkálatok során a Tatai úton a kerékpárút a Hecsei úti körforgalmú csomópont és a Tibormajori út csomópontja közötti szakaszon épül meg, csatlakozik a Hecsei úti körforgalom meglévő kerékpárútjához, valamint kétirányú kerékpáros átvezetéssel a Tibormajori úthoz. A Régi Szentiváni úton az út északi oldalán épülő kétirányú kerékpárút a felmérések szerint jelentős forgalmat bonyolít majd le a belső városrészek és az Ipari Park között, és mindkét végén meglévő, vagy tervezett kerékpáros hálózati elemhez kapcsolódik.

A projekt keretében további kerékpárutak építésére és kerékpáros nyomvonalak kialakítására is sor kerül, ezek közül jelenleg a Reptéri út mellé tervezett kétirányú kerékpárút, valamint a Szőnyi Márton utcában az Erfurti út és a Zöld utca között, illetve a Tibormajori úton a 813. sz. úttól a Tatai útig terjedő szakaszon kialakítandó kerékpáros nyomvonalak közbeszerzési eljárása zajlik. Ezeken a helyszíneken a munkálatok az eljárás sikeres lezárását követően kezdődhetnek el.

Kapcsolódó témák: #fejlesztés | #közlekedés |
likeold
a fb oldalunkat