Megújuló energia

Tovább bővül a likócsi napelempark

Fotó: Marcali Gábor
Győr+
2022.01.21. 10:15

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata sikeresen pályázott a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban a Győr-Likócs napelempark II. ütemű bővítésére. A projekt keretében 144 millió forint pályázati támogatással telepítenek új napelemeket.

“Győr és térsége elkötelezetten dolgozik azért, hogy környezetükben minél nagyobb szerepet kapjanak a megújuló energiaforrások” – mondta Simon Róbert Balázs és Kara Ákos országgyűlési képviselő. Hozzátették: ebben a törekvésükben kitűnő partnerekre találtak Győr cégeinél. Példaként említették, hogy másfél éve Európa legnagyobb, tetőn kialakított napelemparkja épült meg Győrben az Audi és az E-on közös programja keretében.

A projekt célja egy 425 kVA/575 kWp teljesítményű fotovoltaikus kiserőmű megvalósítása, amely közvetlenül a közcélú elektromos hálózatba csatlakozva képes elektromos áram betáplálására.

Az Önkormányzat vonatkozásában az eddigi, illetve jövőbeni költségeinek csökkentésére, a jelenlegi villamos energiafelhasználás mérséklésére, villamos energia megtakarításra nyílik lehetőség a rendszer telepítésével.

A rendszer további előnye, hogy a legnagyobb hozamot az év középső időszakában, különösen a nyári hónapokban tudja elérni. Ekkor a megnövekedett elektromos áram felhasználás jelentős része a klímaberendezések működtetésével generálódik, amelyek többletterhet jelentenek az elektromos áramot előállító, hagyományos erőműveknek. A megújuló erőforrásokból termelt elektromos áram ezen időszakban történő előállítása ezt a többletterhet képes csökkenteni, amely a jelen projekt keretében megvalósuló fejlesztésre is fokozottan érvényes.

A tervezett létesítmény a Győr-Likócson fog megvalósulni összesen 1000 db napelem és 4 db inverter beépítésével. A projekt tervezett befejezése 2022. szeptember 30.

A „Győr-Likócs napelempark II. ütem”, TOP-6.5.2-15-GY1-2020-00005 azonosítószámú projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetésének társfinanszírozásban valósul meg. Az elnyert támogatás összege: 144 000 000 Ft. A támogatási intenzitás 60%.

Kapcsolódó témák: #Likócs | #megújuló energia | #napelem |