Hirdetés

Több türelem és empátia kellene az utakon

Fotó: Marcali Gábor
Győr+
2019.11.14. 10:56

„Nem voltunk elégedettek a magyar közlekedési morállal, úgy gondoljuk, alaposabb oktatással és odafigyeléssel nagyobb biztonságban lennénk az utakon.” Ez a kijelentés lehetett az egyik alapja annak, hogy néhány, a vezetésért szenvedélyesen rajongó, vagy ezen a területen dolgozó civil úgy érezte, létrehoznak egy hivatalos formát is a baráti társulásuknak. Ez lett a Közlekedésbiztonsági és ADR Mentő Egyesület, amely idén tavasszal indította el nyilvános jelenlétét egy igazán népszerű écsi jótékonysági programmal.

Hirdetés

Négy rutinos autóvezető összesen több mint száz év közlekedési tapasztalattal nyilatkozott a Győr+ Estében arról, hogy szerintük min kellene változtatni.

„Teljesen lemérhető a közlekedési morálon, hogy az adott országban, vagy régióban mennyire nyugodtak az emberek. Az ideges sofőr mindig veszélyesebb, mint a higgadtan vezető társa” – emelte ki Czigler Hédi, az egyesület egyik alapító tagja.

Hirdetés

Ezt a tényt Rózsahegyi Gábor elnök is megerősítette, aki majdnem két évtizedet töltött az utakon kamionsofőrként, egy ideje pedig oktatással vesz részt a terület biztonságosabbá tételében. A szakértő azt is kiemelte, azzal, ha valaki megszerzi a jogosítványt, még nem tud rutinosan vezetni. Évek kellenek ahhoz, hogy biztonságosan uralja a gépjárművét. A megtanult szabályok azonban változhatnak, és változnak is, a frissítés, az ismétlés senkinek sem árt. Éppen ezért tűzte zászlajára többek között az edukációt is az egyesület.

A legnagyobb hiányosságunk mégsem az általános KRESZ-szabályok ismeretében, hanem a megértés hiányában kereshető. Több odafigyeléssel és a szükséges mértékű udvariassággal nemcsak a baleseteket előzhetnénk meg, hanem a sok bosszankodástól is megkímélnénk magunkat.

Kapcsolódó témák: #Győr+ Este | #Győr+ Rádió | #közlekedés |
likeold
a fb oldalunkat