Hirdetés
Önkéntes szemétszedés

Több száz zsák szeméttől szabadult meg ismét Győr

Fotó: Győr+
Szigethy Teodóra
2021.05.01. 14:20

Győrszentivánon 7 köbméter lomot, több traktorpótkocsi építési törmeléket, 6 köbméter veszélyes hulladékot, valamint 150 zsáknyi szemetet, Marcalváros 2. városrészben pedig több száz zsák szemetet, szedtek össze, valamint 3 konténert pakoltak tele önkéntesek.

Hirdetés

Harmadik rohamra indult a szemét ellen Győrszentiván. Dr. Sík Sándor önkormányzati képviselő a polgárőrök segítségével befejezte a „gumitemető” felszámolását. A múltkori akció alkalmával a rengeteg abroncs nem fért fel az akkor kivitt konténerekbe.

Szemétszedés indult a Tsz út régi Bőny felé menő ágán is. A Szentiváni Önkéntes Szemétszedők (SZÖSZ) 150 zsákot szedtek tele. Az immár használaton kívüli út 500-600 méteres szakaszának mindkét oldala rendkívüli módon terhelt volt a hulladékkal.

A zsákokon felül begyűjtöttek még több traktorpótkocsinyi építési törmeléket, nagyjából 7 köbméter lomot, 6 köbméter veszélyes hulladékot, amiből 3 köbméter autógumi.

Dr. Sík Sándor képviselő közölte, rengeteg építési törmeléket, autóalkatrészt, háztartási hulladékot találtak a területen, előbbi nagy részének megmozdításához gépi erőre is szükség volt.

A képviselő hozzátette, mivel zsákutcáról van szó, megpróbálják lezáratni, hogy ne alakulhasson ki még egyszer ez az állapot. Sík Sándor közölte azt is, a városrész kritikus pontjaira kamerát is helyeztetnek ki forgó rendszerben, hogy tetten érjék a szemetelőket, valamint hogy az illetékes hatóság hatékonyabban tudjon fellépni ellenük.

Marcalváros 2. városrészben is felvették a kesztyűt az önkéntesek.

A Szedett szemét csoport tagjai a Marcal-Teniszcentrum és a DAC pálya mögötti területet, a garázssorok végén található erdős szakaszt adták vissza a természetnek. Az akció tagjai több száz zsák hulladékot szedtek össze, 3 konténert pakoltak tele, de még nem sikerült végezni, így következő szombaton visszatérnek a helyszínre.

Az akcióhoz szükséges zsákokat, konténert a városvezetés biztosította. Rózsavölgyi László önkormányzati képviselő is a kezdeményezés mellé állt, például kesztyűket adott az önkénteseknek.

A képviselő elmondta, fiatal DAC sportolók 15-20 fős csoportja is megjelent a megmozduláson több zsákkal hozzájárulva az akció sikeréhez. Rendkívüli az az összefogás, amit a győriek mutatnak a szeméttel vívott harccal szemben. Rózsavölgyi László elmondta, sok év szemete is terhelte a környéket, meghökkentő módon autóbelsőket, üléseket, matracot is találtak, valamint sátorhelyek nyomait is felfedezték. A munka nem volt egyszerű, de az önkéntesek nem adták fel, megtisztult az erdő.

Ahogy a korábbi megmozdulásokat is, a mostanit is támogatja dr. Dézsi Csaba András polgármester is, aki már a kampány idején a város megtisztításának fontosságára hívta fel a figyelmet.

Hangsúlyozta, köszönet illeti az önkénteseket, hiszen tisztább lett, s folyamatosan tisztább lesz munkájuk miatt a város. A polgármester rámutatott, a tisztább Győrért mindenkinek tennie kell, s ezt úgy lehet még hatékonyabban elérni, ha rábírunk mindenkit, ne a természetben, vagy az utcán dobják el a hulladékot, annak nem ott a helye.

Hirdetés