Hirdetés

Több mint 7200 szakképzett pályakezdő talált gyakornoki helyet a szakképzési centrumok által koordinált országos programban

Győr+
2022.09.23. 07:57
Hirdetés

2016-2021 között több mint 70 ezer Ifjúsági Garancia Rendszerben regisztrált fiatalt és 11 ezernél is több vállalkozást értek el, a szakképzési centrumok közreműködésével megvalósuló GINOP gyakornoki programok. Több mint 7200 szakképzett, 25 év alatti fiatal kapott lehetőséget arra, hogy vállalati mentor támogatása mellett szerezzen szakmai gyakorlatot a munka világában. A programban részt vevő kis- és középvállalkozások pedig a szakképzett munkaerő, és az őket betanító mentorok bértámogatása mellett, a munkahelyek kialakításához szükséges eszközök beszerzésére is kaptak lehetőséget.

Hirdetés
  • A program 2016-2022 között több mint 70 ezer 25 év alatti fiatalt és 11 ezernél több vállalkozást ért el
  • A gyakornoki programokban összesen 7274 szakképzett, 25 év alatti fiatal kapott lehetőséget a szakmai tapasztalat megszerzésére
  • Az ipar szereplői és a fiatalok egyaránt megtapasztalták a szakképzés fontosságát

2016-2021 között több mint 70 ezer Ifjúsági Garancia Rendszerben regisztrált fiatalt és 11 ezernél is több vállalkozást értek el, a szakképzési centrumok közreműködésével megvalósuló GINOP gyakornoki programok. Több mint 7200 szakképzett, 25 év alatti fiatal kapott lehetőséget arra, hogy vállalati mentor támogatása mellett szerezzen szakmai gyakorlatot a munka világában. A programban részt vevő kis- és középvállalkozások pedig a szakképzett munkaerő, és az őket betanító mentorok bértámogatása mellett, a munkahelyek kialakításához szükséges eszközök beszerzésére is kaptak lehetőséget.

„Sikeres volt a 25 év alatti szakképzett gyakornokok elhelyezését támogató kezdeményezés”– ismerteti a 2016 óta tartó program tapasztalatait Gede Eszter, a Győri Szakképzési Centrum kancellárja. Hozzáteszi, hogy a szakképzési centrumok a gyakornoki programok ismertségének minél szélesebb körű elterjesztésére kaptak felkérést a fiatalok és a gazdálkodó szervezetek körében.

A GINOP 5.2.5-16 Gyakornoki program – támogató szolgáltatások című kiemelt projekt keretében a szakképzési centrumok az ország jelentős részét lefedő információs és tanácsadói hálózatrendszert alakítottak ki és 70.302 fiatalt, valamint 11.673 kis- és középvállalkozást tájékoztattak az Ifjúsági Garancia Rendszer (IGR) és a gyakornoki programok nyújtotta lehetőségekről. Ennek köszönhetően a kiemelt projekt a GINOP-5.2.4-16 Gyakornoki program pályakezdők támogatására és a GINOP-5.2.4- 19 Új gyakornoki program keretein belül 2022. szeptemberéig mintegy 7.274 új munkahely megteremtéséhez járult hozzá.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében, az IGR részeként valósult meg. A 2 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével a program a szakképzési centrumokon keresztül eredményesen hozzájárult a szakképzésben megszerzett tudás hasznosulásához.

Szakképzett fiatalok gyakorlatszerzését támogatták

„A szakképzési centrumok konzorciumának az volt a feladata, hogy felkutassa azokat a kis- és középvállalkozások, amelyek szeretnének a programban részt venni, valamint megkeresse azokat a leendő gyakornokokat, akikkel a vállalatok tudnak együtt dolgozni” – ismerteti a centrumok feladatait a kancellár. Hozzáteszi, „ez a tevékenység nagyon testhezálló volt a központok számára, a konvergencia régió összes centruma részt vett ebben partnerként, így minden régióban volt egy konzorciumi partner, aki helyben segítette a gyakornokok koordinálását”.

A projekt megvalósítása során a szakképzési centrumok olyan komplex információs és szakmai tanácsadási tevékenységet végeztek a gyakornokok, vállalati gyakornoki kapcsolattartók (mentorok), a gyakornokok foglalkoztatását biztosító gazdálkodó szervezetek számára, amely – a gazdálkodó szervezetek igényeihez igazodóan – hozzájárult a fiatalok minél eredményesebb munkahelyi beilleszkedéséhez. A program a fiatal, szakképzett munkavállalók nyomon követésével gyakornoki foglalkoztatásuk teljes időszaka alatt, valamint a gazdálkodó szervezetek igényeinek, tapasztalatainak a feltérképezésével és a szakképzési centrumok felé történő közvetlen visszacsatolásával hozzájárult a szakképzési rendszer hatékonyságának növeléséhez.

Bértámogatást, mentorálást és eszközöket is kaptak a kkv-k

A gyakornoki program a kis- és középvállalkozások számára bértámogatás mellett az új munkahely létrehozásához szükséges eszközök beszerzését is támogatta. „Nagy vívmánya volt a projektnek, hogy nemcsak a minimálbér erejéig kaptak bértámogatást, hanem azon felül is, és plusz bértámogatást adott annak a mentornak is, aki gyakornok beilleszkedését, betanulását segítette a vállalaton belül” – emelte ki a kancellár.

Díjak és pozitív visszajelzések is jelzik a program sikerét

A program sikerét jelzi, hogy akkora érdeklődést váltott ki a vállalkozások részéről, hogy 2018-2020 között a Nemzetgazdasági Minisztérium is a legeredményesebb munkaerő-piaci projektként értékelte. Mára az utolsó gyakornokok is letöltötték a féléves gyakornoki és a minimum 3 hónapos tovább foglalkoztatási idejüket, amelyet a program előírt. Az előirányzott 30 milliárdos keretéből 21 milliárdot használtak fel, ennyi jutott közvetlenül a vállalkozásokhoz.

A most zárult gyakornoki program legnagyobb sikere Gede Eszter szerint az, hogy az ipar szereplői megismerték a szakképzési centrumok munkáját. Sok olyan kapcsolatot sikerült kiépíteni az elmúlt években, amelyek a helyi kis- és középvállalkozásokat is segítik, új utakat nyithatnak meg számukra. Olyan vállalkozások is látótérbe kerültek, amelyek eddig nem foglalkoztak tanulóképzéssel és keveset tudtak magáról a képzési rendszerről vagy a szakképzési centrumokról. Ezek a kapcsolatok tovább élnek, és a program révén egyre több vállalkozás kapcsolódik be például a duális képzési rendszerbe. Emellett több szakmai fórumot is tartottak vállalkozásoknak, amelyek a vállalkozások közötti tudásmegosztást és a centrumok munkájának megismertetését segítették.

„Jó érzés, és ebből tényleg látjuk, hogy sikeres volt ez a projekt, hogy sok olyan vállalkozással találkoztunk, akik több körben is részt vettek a programban újabb gyakornokokat alkalmazva, emellett folyamatosan rengeteg vállalkozás keres meg bennünket, akik a folytatásról érdeklődnek”- összegzi a program tapasztalatait a szakember. (X)

További információ a linkre kattintva érhető el: https://gyakornok.info.hu/

Kapcsolódó témák: #Győri Szakképzési Centrum |
Hirdetés