Több mint 100 program a legcukibb fesztiválon

P. Csapucha Adrienn Fotó: Ács Tamás
2023.05.17. 17:21

Május 21-e és 27-e között immár negyedik alkalommal rendezik meg az ötletgazdák a Győribaba Fesztivált. A programsorozat összefoglal minden családtervezéssel, várandóssággal, szüléssel, gyermekágyas időszakkal és gyermekneveléssel kapcsolatos foglalkozást, fejlesztést és szolgáltatást. A rendezvény egyik leglátványosabb eleme idén is a babakocsi felvonulás lesz.

A fesztivál sajtótájékoztatóját szerdán tartották a szervezők az Árkád Bevásárlóközpontban, ahol az önkormányzat nevében dr. Pergel Elza köszöntötte a megjelenteket. „Fiatalodó városban élünk, nagyon sok gyermek születik, sok fiatal család van Győrben, így ez a hétnapos program nagyon üdítő lesz számukra. Azért is, mert lehetőséget ad a találkozásra, és azért is, mert segít a tájékozódásban. A születés és a kisbabák kapcsán a kismamákat, az anyukákat szoktuk elsőként emlegetni, de az édesapáknak is nagy szerepük van a gyermekek nevelésében, gondozásában” – kezdte az alpolgármester, aki azt is elmondta, hogy szerencsére a tapasztalatok azt mutatják, hogy a férfiak örömmel részt vállalnak a teendőkben.

A városvezető kiemelte: a gyermekvállalás, a családalapítás nagy felelősség, de az élet legszebb része. „Két gyermeknek vagyok boldog anyukája, sőt, most már többszörös nagymama is. A szülés pillanatából a boldogság, és a felszabadulás érzése maradt meg, csodadolog, nem kell tőle tartani, csak megélni minden szépségét. A kezdetektől, a tervezéstől a kisgyermekkorig terjedő időszakot öleli fel a fesztivál, így ez mindenképpen egy nagy értéket képviselő sorozat” – tette hozzá dr. Pergel Elza.

A korábbi fesztiválokhoz hasonlóan a programok bázisa az Árkád mellett ezúttal is a Famulus Hotel lesz, a rendezvény egy hetes időtartama alatt a több mint 100 esemény oroszlánrészének otthonául szolgál majd.

A sorozat a szakmaiságra helyezi a hangsúlyt, hátteréről számos gyógytornász, dúla, a Gézengúz Alapítvány szakemberei, a Babagenetika Egyesület, az Epelus.hu portál, dr. Fekete Zoltán, a Petz Aladár Megyei Oktatókórház Szülészeti Osztályvezetője, és a többi között a Széchenyi István Egyetem védőnői tanszéke gondoskodik.

„Gratulálok a szervezőknek. A babavárás és születés néha kockázatokkal jár, így kell, hogy a kezdetektől tudjunk segíteni a családoknak. 30 éve jelen vagyunk a városban csecsemőrehabilitációs tevékenységünkkel, fontosnak tartjuk, hogy minél előbb elkezdődjenek a kezelések. Örülünk, hogy a filozófiánkat a fesztivál segítségével is átadhatjuk az érintetteknek, az érdeklődőknek” – mondta Kovácsné Lengyel Mónika, a Gézengúz Alapítvány Győri Intézetének vezetője.

Az ötletgazdák saját bevallása szerint a nehezedő gazdasági helyzet miatt, a IV. Győribaba Fesztivál nem valósulhatott volna meg Róna Bálint, az Árkád Bevásárlóközpont centermanagere nélkül, aki a fesztivál főtámogatója. „Tavaly kerültünk kapcsolatba a fesztivállal, amikor helyszínként vettünk részt a programban. Idén már egy nagyobb támogatást tudunk nyújtani, a nyitó- és a zárórendezvényt is az intézményünkben tartjuk a következő napokban. A program remekül illeszkedik az Árkád stratégiájába, egy remek esemény lesz, az ötletgazda Hidvégi-Vas Éva és kis csapata sokat tesz a sikerért” – méltatta a programokat Róna Bálint.

Május 21-án vasárnap, 9:10 perckor az egyik leglátványosabb eseménnyel a babakocsi felvonulással indul a fergeteg, a Városház térről az Árkád Bevásárlóközpontig, ahol dr. Dézsi Csaba András polgármester köszönti a megjelenteket. A programok ingyenesen látogathatók, további részletek a Győribaba Fesztivál Facebook-oldalán olvashatók.

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt

Kapcsolódó témák: #babavárás | #család | #Győribaba Fesztivál |