Különleges nevet kaptak: Bekka, Domos, Delari és Idrisz

Több gyerek, kevesebb házasság

Földvári Gabriella Fotó: Ács Tamás
2024.02.12. 12:38

Több gyermek született, de kevesebb házasság köttetett tavaly, mint egy évvel korábban városunkban. Az elmúlt év győri anyakönyvi statisztikáiról Kissné Pápai Andreával, a hivatal vezetőjével beszélgettünk.

Emelkedett a születések száma, tavaly Győrben 3.119 baba látta meg a napvilágot az egy évvel korábbi 3.027-hez képest. A nevek tekintetében sok változás nem történt, továbbra is a legnépszerűbbek a lányok körében a Hanna, a Luca, az Anna, őket a Léna, az Olívia, a Róza, a Sára, a Flóra, az Alíz és a Janka követte. A fiúknál Olivér nevű baba született a legtöbb, de továbbra is népszerű a Dominik, a Marcell, a Zalán, a Máté, a Bence, a Levente és Dániel név is.

Különleges névválasztásból nem volt hiány tavaly sem. Így él ma már közöttünk Delari, Bekka, Milla, Ketrin, Lilibet, Kloé, Lizbet nevű kislány és Ászlán, Derien, Domos, Palkó, Idrisz, Lionel nevű kisfiú is.

Városunkban tavaly csökkent a házasulási kedv, csak 804-en esküdtek örök hűséget egymásnak, míg egy évvel korábban 1033 pár járult az anyakönyvvezető elé. A statisztikai adatok szerint elsősorban a 20-30 éves korosztály házasodik, de volt egy 80 feletti pár is, akik kimondták az igent. Győrben gyakoriak a vegyes házasságok, a magyarok többek mellett szlovák, szerb, olasz, iraki, Fülöp-szigeteki, kínai és török állampolgárokkal kötötték össze az életüket.

Továbbra is divatos az Anyakönyvi Hivatalon kívül esküdni, tavaly 116-an tettek így. Néhány ilyen külsős, engedélyezett helyszínen, mint például a városháza dísztermében, vagy a ménfőcsanaki Bezerédj-kápolnában kevesebben, míg az éttermekben a szertartásra kialakított helyszínekre (Achilles-park, az Amstel, a Zöldfa, a Kristály, a Révész éttermek) többen szervezik az esküvőjüket.

Az előző évekhez képest nem változtak a névviselési szokások – tudtuk meg a szakembertől. A párok leggyakrabban a kötőjeles névviselési formát választják, ezt követi a saját születési név megtartása, illetve az a forma, amikor a feleség a férj családi nevét és a saját utónevét viseli házassági névként.

Emelkedett a bejegyzett élettársi kapcsolatot hitelesítők aránya, amelyet 2010-től igényelhetnek az azonos neműek. Úgy tűnik, a pároknak igénye van arra, hogy hivatalosan is felvállalják egymást, tavaly hatan éltek ezzel a lehetőséggel, míg egy évvel korábban csak ketten.

Kismértékben ugyan, de nőtt a válások száma is, 2023-ban 289-en váltak el, míg 2022-ben 272 pár döntött úgy, nem folytatja együtt az életét.

A statisztikai adatokhoz tartozik az is, hogy tavaly 2.449 honfitársunk hunyt le, még egy évvel korábban ez a szám 2.595 volt.

Idén újabb változásokat vezetnek be az anyakönyvezéssel kapcsolatban. Kissné Pápai Andrea hangsúlyozta, ezek előremutató változások, tavaly vált lehetővé például, hogy helyben lehet intézni a második keresztnév elhagyását (levételét) vagy megváltoztatását. Idén június elsejétől szintén helyben intézik majd az olyan ügyeket, melyeknél nem egyezik az eredeti születési anyakivonatban szereplő név, a ténylegesen használt névvel, hogy a kért formában használhassa. Például ha valaki Balogh-ként használja a nevét, de a szülei Balog-ként szerepeltek az anyakönyvben.

Szeptember elsejétől pedig már elektronikus úton is be lehet jelenteni a házasságkötési szándékot – tájékoztatott a hivatalvezető.