Tippek a textilhulladék csökkentésére

J. Kovács Andrea Fotó: Győr+
2022.11.17. 13:01

November 19-27. között zajlik a Hulladékcsökkentési hét, amelyet az élhetőbb, tisztább környezet érdekében rendeznek meg Európában 2009 óta. Az akcióhoz természetesen Győr is csatlakozott.

Hirdetés

Idén a textil került a program középpontjába. Markó-Valentyik Annát, a Környezetvédelmi Bizottság tagját arra kértük, adjon tippeket olvasóinknak a textilhulladék csökkentésére.

„Úgy gondolom, hogy a meglévő ruháinkat ne az évszakok változásaival cserélgessük, érdemes addig használni őket, ameddig csak lehet. Ha szakadás, lyuk van rajta, elromlott a cipzár, akkor javítsuk meg vagy keressünk egy varrónőt a közelünkben. Ha mindenképpen frissíteni szeretnénk a ruhatárat, akkor azt használt ruhákkal tegyük. Ügyeljünk arra, hogy természetes alapanyagú legyen, nézzük meg hol készült. Az újonnan vásárolt holmiknál, például a fehérneműknél is mindenképpen figyeljünk az anyagösszetételre és hazai gyártásút válasszunk. Adományozni, továbbadni pedig csakis olyan ruhát lehet, amit mi is hordanánk még, azaz nem szakadt, nem foltos, nem bolyhos!

Persze vannak olyan ruhadarabok, amiket már nem használok. Ha úgy ítélem meg, hogy már más sem tudja, mert lyukasak, foltosak, bolyhosak, akkor azokat egyszerűen felszabom és takarító rongy lesz belőlük. Kitűnőek akár portörlésre, lemosásra, akár a kutya talpának megtisztítására.

Ha már nagyon sok a portörlőrongyunk, keressünk gyűjtőhelyeket. Farmerek gyűjtésével és újrahasznosításával több cég is foglalkozik, kötényeket, tányéralátéteket, bútorhuzatokat készítenek belőlük. Országszerte vannak leadó pontok, ahol átveszik az anyagokat. A másik lehetőség a retextiles, aki feldolgozza a használt holmit. Mosonmagyaróváron működik egy ilyen vállalkozó. Ő felszabja a ruháinkat és új életet ad nekik. Készülhet belőlük lábtörlő, hátizsák vagy akár karkötö, nyaklánc.

Győr belvárosában időről-időre Ökosikk néven ruhacsereberét tartanak a kapcsolódó kávézók, bisztrók, szórakozóhelyek. Ha 10 teljesen jó minőségű ruhát leadunk, cserébe 10 kupakot kapunk, amiért másik 10 ruhát vásárolhatunk. Azért is fontos kezdeményezés, mert teljesen kizárja a pénzt.”

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #hulladékcsökkentés | #Zöld Győr |