Teltházas James Bond koncert

Kárpát Zsolt O. Jakócs Péter
2022.10.21. 14:01

Megtelt az Egyetemi Csarnok, ismét közönségsikert aratott a Győri Filharmonikus Zenekar filmzenei estje. Csütörtökön a James Bond-mozik jól ismert dallamaiból, világslágereiből válogatott három kitűnő énekesnő közreműködésével. Az est karmestere a visszatérő Alex Johansson volt, műsorvezetője az ismert koncertorgonista, Rákász Gergely. A filmzenei előadáson nemcsak zenei élményt kapott a nagyérdemű, az óriás kivetítőkön felbukkantak a 007-es ügynökök is.

The music of James Bond – hatvan év huszonöt kitűnő filmalkotását és felejthetetlen muzsikáit ünnepelte a Győri Filharmonikus Zenekar csütörtök este. Ugyanis a kultikussá vált kémfilmek nemcsak storyban erősek, de melódiái is maradandóak, a Monry Norman által komponált szenzációs főcímzenétől John Barry, Michael Kamen vagy Hans Zimmer által jegyzett filmzenékig. A „Bond-univerzum” legfontosabb tartománya az önálló kis történetet kidolgozó nyitójelenetet követő, szenzációs grafikai megoldásokkal kísért főcímdalok sora, melyeket olyan előadók szólaltattak meg, mint Tom Jones, Louis Armstrong, Paul McCartney, Tina Turner, Madonna, Adele, Billie Ellish vagy a Duran Duran és az A-ha együttes. Ezekből az örökzöld melódiákból kínált két órába sűrített műsort a Győri Filharmonikus Zenekar.

„Nagyon értékes gyöngyszemeket lehet felfedezni a filmzenék között, a mostani bemutatkozásunk rock-szimfonikus jellegű. A James Bond-filmeknek más a hangszerelése, mint például a John Williams-estünknek volt. De ebben is hihetetlenül szép melódiák, komoly művészi feladatok vannak” – nyilatkozta a koncert előtt Fűke Géza. A Győri Filharmonikus Zenekar igazgatója hozzátette, mindig nagy kihívás egy ilyen produkción kialakítani a megfelelő hangzást, ebben már nagy tapasztalata van a zenekarnak és a technikai csapatnak.

Idén volt a 25. James Bond film premierje, az elsőt pedig 60 évvel ezelőtt készítették el. Rákász Gergely koncertorgonista műsorvezetőként mutatta be a James Bond-univerzum különleges világát. „Az már tapasztaltam saját koncertjeimen is, mindig nagyon jó a nézők számára, ha van egy kis zenei idegenvezetés. Arról mesélek majd, mitől működnek a James Bond filmek zenéi. Hiszen populáris dallamok, melyek nagyon könnyen követhetők, felépítésük hasonlatosak Verdi szerzeményeihez” – fogalmazott pár perccel a koncert kezdése előtt.

A filmzenei estet három csodálatos hangú énekesnő tette teljessé és felejthetetlenné. Elsőként a holland Maya Hakvoort csatlakozott a filmzenei projekthez 2014-ben, akkor még csak zongorakísérettel szólaltak meg az örökzöld dallamok. Pár év és a produkció teljes estés koncertté nőtte ki magát, rock-szimfonikus hangszereléssel, vetítésekkel. „A kivételes programot Shirley Bassey Diamonds Are Forever című örök klasszikusával nyitom, majd jön a Tomorrow Never Dies, a végén felhangzik a Skyfall is, Adele híres dala. Énekelünk duettet, sőt trióban is, van benne több izgalmas átdolgozás. A filmzenei estünk megérinti a lelket, feltölti a hallgatóságot. A James Bond-filmek világa hasonlatos a Disney-éhez, a zenéi varázslatos atmoszférát teremtenek, messzire röpítenek bennünket” – Maya Hakvoort minden szavával egyetértett a közönség, hiszen a kétórás programot nagy ováció kísérte.

Missy May az Egyesült Államokból érkezett, jelenleg Ausztriában él, és 2019-óta ő az egyik James Bond-lány. „A James Bond mozikat és a filmek zenéit mindenhol ismerik a világon, most ezek rock-szimfonikus zenekari kísérettel hangoznak el. Nagyon nagy öröm együtt dolgozni a Győri Filharmonikus Zenekarral, kiváló művészeket ismerhettünk meg, a produkciós együttműködésnek köszönhetően több alkalommal zenélünk majd együtt. A közönségnek semmihez sem fogható élményben lesz része” – fogalmazott még a szerdai próba után Missy May, aki többek között az utolsó James Bond mozi főcímdalát énekelte, Billie Eilish után.

Monika Ballwein az újonnan csatlakozó. Hangjával és elegáns stílusával már a nyitány után levette lábáról a győri közönséget. „Én vagyok az aranylány, a Goldfingert és a Goldoneye-t, Tina Turner nagy slágerét éneklem, illetve Sam Smith dalát, a Spectre című filmből. A nézők három különböző stílust ismerhetnek meg ezen a varázslatos estén csakúgy, mint a filmekbe, mi is ezt a sokféleséget hozzuk” – fogalmazott a szerdai próba után.

A szólisták nemcsak hangban, de megjelenésben is dívaként tündököltek az Egyetemi Csarnok teltházas közönsége előtt. Az első félidőben zöld és fekete színű ezüstös árnyalatú, míg a másodikban piros színű estélyit viseltek, tündöklő és lenyűgöző megjelenésükre a Swarovski kiegészítők tették fel a koronát.

Érdemes lesz hallgatni október 23-án a Divertimento műsorát a Győr+ Rádióban, Farkas Mónika 11 órától James Bond összeállítással készül.

TV-szerkesztő: Kárpát Zsolt, Farkas Mónika

Kapcsolódó témák: #Győri Filharmonikus Zenekar | #james bond | #zene |