Hirdetés
Ösztöndíj

Tehetségek: ,,Stipivel” a világ legjobb egyetemeire

Fotó: Ács Tamás
Zombai-Kovács Ákos
2021.12.10. 15:00

A tehetség nem ismer határokat, állami ösztöndíjjal tanulhatnak a világ legjobb egyetemein a magyar fiatalok. Pénteken két győri gimnáziumban mutatkozott be, roadshow keretében a Stipendium Peregrinum program.

Hirdetés

A köznyelvben csak „Stipiként” emlegetett három komponensből álló ösztöndíj azoknak a tehetségeknek szól, akik a világ legrangosabb egyetemire készülnek felvételizni és tanulni. A sikeresen pályázó 17 és 24 év közötti diákok felvételire legfeljebb 15, tanulásra pedig akár 28 millió forintot is kaphatnak.

Közel 100 diák várta izgatottan az ösztöndíjprogram roadshow-jának Révais állomását. 2020-ban indult az egyedülálló, háromkomponensű program, amelynek célja, hogy a legtehetségesebb magyar fiatalok, a világ legjobb egyetemeire felvételizhessenek vagy tanulhassanak.

Hirdetés

A házgazda Révaiból is van idén Stipendium Peregrinum ösztöndíjas, mondta köszöntőjében az iskola igazgatója. „2021-ben egy diákunk, Balogh Zsófia sikeresen pályázott és támogatást is kapott, így biztonságosan végezheti el Cambridge-i Egyetemen tanulmányait” – mondta a rendezvényen Horváth Péter, a Révai Miklós Gimnázium igazgatója.

67 egyetemre juthatnak be, állami segítséggel a pályázók, akiknek sokat adnak, de cserébe sokat is várnak el tőlük. Erről a területért felelős államtitkár beszélt a fiataloknak. Ekler Gergely kiemelte, felvételire 15, tanulásra pedig akár 28 millió forintot is lehet nyerni.

„Ennek az ösztöndíjnak éppen az a célja, hogy azok a fiatalok is eljuthassanak a világ legjobb egyetemeire, akik egyébként ezt nem tehetnék meg, a támogatás pedig nem csak a tanulmányok költségét fedezi, hanem minden mást is, így a nyerteseknek valóban csak és kizárólag a tanulásra kell koncentrálniuk” – fogalmazott Ekler Gergely stratégiáért és koordinációért felelős államtitkár.

Idén 34 tehetséges fiatal vesz részt az ösztöndíjprogramban, jövőre pedig 35-en kaphatnak majd összesen 412 millió forint támogatást, hogy a világ legjobb egyetemein bontakoztathassák ki, kivételes tehetségüket. A roadshow-n is elhangzott, aki támogatást nyer, az egy év alatt csak a tanulással kell foglalkoznia, hiszen minden mást fedez az ösztöndíj. Az egy év után pedig a további egyetemi évekre is kaphatnak segítséget az, aki bekerül a köznyelvben csak „STIPI”- ként emlegetett programba.

Galéria: Ács Tamás

Televíziós szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #ösztöndíj | #stipendium | #tanulás |
likeold
a fb oldalunkat