Tavasznyitó módszertani ötletbörzére invitálják a tanárokat

Hatos Hajnalka / Fotó: O. Jakócs Péter
Győr+
2022.03.29. 15:59

Idén 25 esztendős a Hatos és Társa Nyelviskola, amely az egész évben igyekszik ingyenes rendezvénysorozattal segíteni a tanárokat és a diákokat egyaránt. Ennek részeként kerül sor a Tavasznyitó módszertani ötletbörzére, amelynek megnyitója csütörtökön 14:30-kor lesz. Fontos: az esemény online zajlik.

Hirdetés

,,Eddig nyolcvan tanár jelentkezett az ötletbörzére. Továbbra is ajánljuk a rendezvényt, amelyet online bonyolítunk le. A jelentkezők konferenciákon, workshopokon és előadásokon vehetnek részt. Mindezt teljesen ingyenesen tehetik meg. S hogy miről lesz majd szó? Például Tik-Tok-videókról, vagy arról, hogyan kell megírni egy B2-es emailt, de szóba kerül az is, miként kommunikáljunk a diákokkal” – mondta Hatos Hajnalka, a nyelviskola vezetője, aki szerint a digitalizáció elengedhetetlen és nélkülözhetetlen része a modern nyelvoktatásnak. – A nyelvtanárok többsége az elmúlt időszakban az elvárásoknak megfelelően komolyan fejlesztette ez irányú tudását. Az ötletbörzén ugyanakkor olyan tippeket is adunk, amelyek a jelenléti oktatásban szintén hasznosíthatók.”

Hatos Hajnalka hozzátette, a német nyelvtudás felértékelődött az elmúlt időszakban.

,,A penzcentrum.hu oldalon megjelent cikk alapján 2020-ban a közvetlen befektetések terén Németország az első és Ausztria a harmadik nálunk, világszinten pedig Ausztria nyolcadik legfontosabb kereskedelmi partnere vagyunk. Mindez még inkább arra sarkallhatja a fiatalokat, hogy tanuljanak németül, hiszen a nyelvtudásuk komolyan segítheti őket a sikeres munkavállalásban– fogalmazott a pedagógus.

A német nyelvű országokból érkező cégek közel 320 000 embert foglalkoztatnak Magyarországon. A német nyelv tudása számos vállalati területen, különösen vezető pozíciókban elengedhetetlen.

Ezt erősítendő fogtak össze a német nyelvű országok nagykövetségei és kulturális intézetei, és rendezik meg március végén a Wunderbar Fesztivált, ami az első magyarországi német nyelvi hét. Országszerte 150 programmal várják a kultúra, tudományok és a nyelv iránt érdeklődőket április 2-ig.

A Tavasznyitó módszertani ötletbörze programja:

14:30-14:35        Köszöntő

14:35-15:15        Bujtás Barbara: Nyúlfarknyi videók – az egyperces történettől a vizsgáig (magyar)

A webinárium során végignézik, hogy kevés vagy nulla felkészüléssel milyen technikai és pedagógiai eszközökkel lehet kihozni a maximumot pár perces videókból. A fókusz a négy készség, a szókincs, a nyelvhelyesség és a kiejtés fejlesztése.

Szünet

15:20-16:00        Bari Diána: Von der Anrede bis zur Unterschrift: E-Mails auf Niveau B2

                               Hegedűs Kristóf: From Greeting to Sign-Off — Effective Emails at Level B2

16:05-16:45        Dömők Szilvia: Grammatik im modernen Sprachunterricht

16:50-17:30        Szesztay Margit Kreatív kommunikáció képekkel (magyar)

A kommunikációs készségek fejlesztéséről lesz szó képek és egyéb fantáziánkat beindító, motiváló feladatok segítségével. A kreatív kommunikáció fontos eleme az improvizáció és az együttműködéshez szükséges oldott, kíváncsi, egymásra figyelő légkör. Ennek megteremtésében is nagy szerepe van a vizualitásnak. 

17:30-17:35        Sorsolás

Jelentkezni az alábbi linken lehet: https://bit.ly/tavaszgyor2022

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #nyelviskola | #nyelvtanulás |