Taroltak a szemerei, ifjú önkéntesek

Győr+ Fotó: Katasztrófavédelem
2023.04.22. 08:42

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a napokban az Aranyparton rendezte meg a felmenő rendszerű, több éves hagyománnyal rendelkező Katasztrófavédelmi Ifjúsági Versenyt.

A rendezvény résztvevőit Sári Ákos tűzoltó ezredes, igazgató-helyettes köszöntötte, sok sikert kívánva a fiataloknak. A vármegyei verseny keretein belül került sor a Győri járási csapatok megmérettetésre is, ahol az alábbi eredmények születtek: 

Általános iskolás kategóriában: 

 1. helyezett: Győrszemerei Önkéntes Tűzoltó Egyesület 1-es csapata
 2. helyezett: Győrszemerei Önkéntes Tűzoltó Egyesület 2-es csapata
 3. helyezett: Nádorvárosi Ének- zenei Általános Iskola 5. b osztály 1-es csapata

Középiskolás kategóriában: 

 1. helyezett: Győrszemerei Önkéntes Tűzoltó Egyesület 1-es csapata
 2. helyezett: Győrszemerei Önkéntes Tűzoltó Egyesület 1-es csapata
 3. helyezett: Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Technikum és Kollégium

A területi fordulóra a négy járási (Győr, Mosonmagyaróvár, Kapuvár és Sopron) verseny nyertesi kvalifikálták magukat. 

Az általános és középiskolai csapatok elméleti és gyakorlati feladatokkal találkoztak, összesen kilenc állomáson kellett bizonyítani a tudásukat, illetve a gyakorlatiasságukat. A feladatok változatosak és érdekesek voltak, a katasztrófavédelem valamennyi ágazatához – tűzvédelemhez, polgári védelemhez, iparbiztonsághoz és a vízvédelemhez – kapcsolódtak. Minden helyszínen időkorlát nehezítette a feladatok elvégzését. A vízvédelmi feladatokat közvetlenül a Mosoni-Duna parton kellett végrehajtaniuk, ahol homokzsákot töltöttek és nyúlgátat építettek, valamint buzgár elfogást végeztek a diákok.

A fiatalok elsősegély nyújtási ismereteikről, újraélesztésből is számot adtak a Vöröskereszt munkatársainak, majd a térlátást segítő ügyességi versenyre, szimbólumok és a veszélyes anyagok felismerésére is sor került. Mindezek után iparbiztonsági activity és teszt várta az ifjú lánglovagokat. Majd a tűzoltó eszközök felismerése és szerelési feladat következett továbbá a puttonyfecskendővel való célba lövés és a mentőkötél fűzésben való jártasságukat is bemutatták a versenyzők. Utolsó feladatként szelektív hulladékgyűjtést és osztályozást is végeztek a diákok az Aranyparton. 

A gyerekeknek nemcsak katasztrófavédelmi ismereteik bővültek a nap során, hanem a versenyen jól is szórakoztak a szép tavaszi időben.  A díjátadóra a Mobilis épületében került sor, Sári Ákos ezredes igazgató-helyettes úr gratulált a csapatoknak és megköszönte a részvételüket továbbá elmondta, hogy mindig öröm látni, amikor ennyi fiatal érdeklődik és aktívan részt vesz a rendezvényeken és versenyeken. A versenyt Beke Zoltán tűzoltó alezredes, polgári védelmi főfelügyelő értékelte, aki szintén gratulált az induló csapatoknak. 

A területi verseny eredményei:

Általános iskola kategóriában: 

 1. helyezett: Győrszemerei Önkéntes Tűzoltó Egyesület csapata
 2. helyezett: Szili Szent István Általános és Alapfokú Művészeti Iskola csapata
 3. helyezett:  Hédervári Önkéntes Tűzoltó Egyesület csapata
 4. helyezett: Zsirai Általános Iskola csapata

Középiskola kategóriában

 1. helyezett: Győrszemerei Önkéntes Tűzoltó Egyesület csapata
 2. helyezett: Hédervári Önkéntes Tűzoltó Egyesület csapata
 3. helyezett:  Csukás Zoltán Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola csapata
 4. helyezett: Roth Gyula Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium csapata

Forrás: Katasztrófavédelem