Hirdetés
Lakberendezés

Tanulásra ösztönző miliő

Fotó: Tápler-Kapinya Tünde
Nagy Dóra
2020.09.10. 09:15

A gyerekekben 6-7 éves korukra már kialakul az igény, hogy „nagylányosabb” vagy „nagyfiúsabb” környezetet szeretnének. Ilyenkor kezdik az iskolát, ami szintén okot ad arra, hogy a korábbi „babaszobát” újragondolja a szülő. Hogyan alakíthatunk olyan miliőt, amiben a játék és a tanulásra való ösztönzés is elfér egymás mellett? Tápler-Kapinya Tünde belsőépítész, látványtervező segített ebben.

Hirdetés

Ha több különböző korú gyerek van a családban, akkor érdemes egy szobát, ha erre nincs lehetőség, akkor egy kis tanulósarkot kialakítani, hiszen egy óvodás és egy iskolás gyerkőc igényei és napirendje már eltér egymástól. Az iskoláskorú testvérek szépen megférhetnek egymás mellett, de ekkor is figyelni kell a magánszférájukra és biztosítani kell az elvonulás lehetőségét, elkerülve ezzel az esetleges vitákat” – magyarázta Tápler-Kapinya Tünde.

A látványtervező kifejtette, az iskolát kezdő gyerekek szobáját érdemes minél hamarabb berendezni, hiszen ez is segíthet jó hangulatban indítani az iskolát. Viszont az sem baj, ha az utolsó pillanatokra marad a rendezkedés, így a szülők figyelembe tudják venni az iskola tanácsait, ami ebben a nehezen kiszámítható helyzetben jól jöhet.

Hirdetés

Hol tanuljon a fiatal?

A belsőépítész szerint érdemes kikérni a fiatalok véleményét szobájuk kialakításakor, ha beleszólhatnak, látják, hogy megvalósulnak az ötleteik, jobban magukénak érzik az új környezetet. Az pedig a legjobb, ha a kivitelezésbe is bevonhatók, mert egy-két kreatív faldíszt, matricát vagy képet saját maguk is el tudnak készíteni.

Ha nincs lehetőség külön szobát kialakítani, akkor a tanulósarok a lakás egy nyugodtabb szegletében kapjon helyet, de fontos, hogy jól megvilágított, természetes fénnyel rendelkező pontja legyen az otthonnak. Oldalfénynél figyelembe kell venni, milyen kezes a gyerek.

„Praktikus megoldásnak tűnhet kis gyerekszobáknál a galériaágy használata, de az alatta elhelyezett íróasztal nem kap elég fényt, így egy sötét zugban kell tanulnia a gyereknek” – figyelmeztet Tápler-Kapinya Tünde.

Berendezés

Egy gyerekszoba tervezésénél fontos, hogy időtálló, jól variálható alapdarabokat válasszunk, hogy majd kiskamasz korban ne kelljen teljesen lecserélni a bútorzatot. Engedjük, hogy beleszóljanak a gyerekek a szobájuk kialakításába, de a darabok gondos kiválasztása a szülő feladata” – mondta a látványtervező. Hozzátette, a legfontosabb, hogy legyen a szobában egy kényelmes ágy, valamint egy strapabíró íróasztal. Utóbbi legalább 60-szor 120 centiméteres legyen, s tartozzon hozzá fiókos, polcos rész a tanuláshoz szükséges kellékek tárolásához. Asztalokból bőséges a választék a piacon: vannak az egyszerűbb, klasszikus darabok mellett modern dönthető, állítható magasságú változatok is, amik nagyon kényelmesek tudnak lenni.

Az asztal mellett a jó szék kiválasztása is nélkülözhetetlen. „Mindenképpen próbálja ki a kisgyerek, melyik kényelmes számára: ne legyen magas, a lábát le tudja letenni írás közben, jól párnázott, ergonomikus, és könnyen takarítható darab legyen” – sorolta a látványtervező. Rámutatott, a gurulós székek nagyobb gyerekeknek valók, hiszen a szék mozgása el is terelheti a figyelmet a tanulásról.

Ez a korosztály már tud és szeret olvasni, ezért célszerű az ágy mellé olvasólámpát tenni és pakolási lehetőséget biztosítani, például éjjeliszekrényt vagy rakodóasztalkát.

Inspiráló környezet

Az íróasztal körül mindenképp érdemes kialakítani olyan felületeket, amit a gyerekek maguk dekorálhatnak. Kedveltek a fali rendszerezők, parafa és mágnestáblák, ahol az éppen aktuális képeket, jegyzeteket lehet tartani. Az íróasztalon vagy a falon elhelyezett tárolók segítik az apró dolgok rendszerezését, így sokkal könnyebben tud rendet tartani maga körül a gyerkőc. A tanulósarok környezete legyen barátságos, színes és inspiráló, hogy minél nagyobb kedvvel használja a gyermek.

Még egy csipet játék

Mivel egyre több tudást szereznek a gyerekek az iskolában, ezért a szükséges könyvek is több helyet foglalnak el. A látványtervező szerint érdemes kombinált tárolók mellett dönteni. A szobában kialakított játszó-, sport- és olvasósarok is jó ötlet, hiszen így el tudjuk különíteni a tanulás és játszás funkcióját. Egy párnázott sarok, vagy kényelmes babzsákfotel mindig feldobja a szobát és az olvasáshoz is nagyobb kedvet hoz. Ha a szoba mérete engedi, szerelhetünk fel bordásfalat, vagy teríthetünk ki tornaszőnyeget.

Kapcsolódó témák: #Pöttyös Klub |
likeold
a fb oldalunkat