A Fekete

Tánczos Anita kollekcióját a lovashuszárok inspirálták

Földvári Gabriella Németh Imre/Piedl András
2022.11.26. 17:15

A Fekete – szakmai körökben csak így emlegetik Tánczos Anitát, a győri divattervezőt, aki az év tervezője lett a III. Fashion Show-n. Márkájával a senior kategóriában lett a befutó, őszi-téli kollekciója diadalmaskodott, melynek fő elemei a női fekete blézerek és áttetsző bodyk, bronzszínű kiegészítőkkel.

A Tánczos márka alapítója 15 éve indította útjára kollekcióit. Azóta számos elismerésben részesült, legutóbb október végén. A tervező szerint az elkészült darabok tökéletesen tükrözik azt a szemléletet és a fejlődést, amit a Tánczos képvisel.

Tánczos Anita, divattervező

„Az idei őszi-téli kollekciót jó egy évvel ezelőtt kezdtem el tervezni. A fekete, ami igazán nem is szín, kihívás számomra, ugyanis nehéz olyan formákat, díszítéseket kitalálni, amely esztétikus, szépen megjelenik, és nem olcsó hatású, nem unalmas.”

Anita számára az alapdarabok a blézer és szoknya, így elsősorban ezekkel dolgozik, különböző anyagokat kombinál össze, amellyel új textilfelületet hoz létre. Újabban leginkább köveket, és nem klasszikus díszítéseket alkalmaz. „Szeretem vegyíteni a klasszikust a mainstreammel, vagy a mai dizájndolgokkal. Kiállításokon és filmek által inspirálódom.”

Nyáron mintegy féléves kutatómunka eredményeként készítette el a Festetics-kastély megbízásából a lovas huszárezred rekonstruált öltözékét és lovas felszerelését. Ez a feladat és gyerekkori emlékei inspirálták az újabb kollekció elkészítését. Gyerekként ugyanis a Bábolnai Ménesbirtok mellett nőtt fel, szőrén ülte meg a lovat és lovas akrobatikát is tanult, csodálatos élmény volt számára. „Ami hatással van rád, azt le akarod képezni a munkádban, a művészetedben. Én anyagba öntöttem. Egy klasszikus, fekete férfimentét gondoltam úja. Fontos volt, hogy a mai kényelmi funkcióval, technológiával készüljön, a huszáröltözékből a sujtás díszítések minimalizálva, nőiesebbé téve és frakkszerű meghosszabbítást alkalmaztam az elegánsabb megjelenés érdekében.” Ezek a ruhák minden típusú hölgynek jól állnak, bárki felveheti, hiszen a feketét a bronz, a réz vagy az arany színekkel vegyíti.

A tervező mostani kollekciójának továbbgondolásán dolgozik. Anita elárulta, hogy elsősorban saját tervezésű ruháit hordja, kritikus a tömegruházat iránt, pedig mint minden nő, ő is szeret shoppingolni: cipő- és táskamániás.

Büszke arra, hogy Köllő Babett színésznő és Pásztor Anna énekesnő is hordja a ruháit, de más magyar művész, ismert ember is megtalálja a kollekciójában a saját stílusát és jól érzi magát a ruháiban.

Kapcsolódó témák: #divattervező | #ruha | #Tánczos |