Tánccal, dallal és egy „kakassal” készültek az idősek

Fotó: Marcali Gábor
Ficsór Dávid
2021.09.09. 12:44

A járvány miatti kényszerszünetet követő első rendezvényét tartotta az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény. A Kálóczy téri Idősek Otthona lakói és az idősklub tagjai több mint másfél év után először vehettek részt közös programon.

A szépkorúak egy csoportja közös produkciókkal készült, melyet a többiek örömmel tekintettek meg, sőt a közös éneklésbe ők is bekapcsolódtak. A rendezvényre Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere és Dr. Pergel Elza alpolgármester is ellátogatott.

„Rendkívül boldog vagyok, hogy itt lehetek az önök körében. Borzasztó volt ez a bezártság, nem csak önöknek, hanem Győr összes lakójának, Európának, az egész világnak. Fantasztikus, hogy tudunk végre annak örülni, hogy együtt vagyunk, kint vagyunk a szabadban és süt a nap. Az ember akkor tanulja meg értékelni ezeket az alapvető dolgokat, amikor olyan baj éri, ami jelentősen megváltoztatja az életét. Egészség legyen, a többit majd megoldjuk!” – hangsúlyozta a polgármester.

A szépkorúak elfogadták a Jerusalema kihívást. Több mint húsz idősek otthonában lakó és az idősklubba járó tag gondolta úgy, hogy megtanulja az interneten keringő koreográfiát a rendezvényre. Hosszú idő után rendeztek hasonló programot az EESZI-ben, melynek „súlyát” mutatja, hogy az esemény tiszteletére a legszebb ruháikat öltötték magukra az idősek.

Képgaléria: Marcali Gábor

„Egy nagyon nehéz időszakon vagyunk túl. Mi azt látjuk, hogy minden általunk ellátott korcsoportot megviselt. Az idősklubokban nem tudtak megvalósulni a korábban tapasztalt közösségi programok, az otthonokban pedig a szigorú szabályrendszer, valamint a látogatási tilalom a lakók számára nem volt könnyen feldolgozható. Most szerencsés helyzetben vagyunk, igyekszünk ebben a jó időben minél több időt a szabadban tölteni és a házirend által megengedett idősávokban a látogatás is teljes mértékben engedélyezett, aminek az idősotthon lakói nagyon örülnek” – mondta a Győr Plusznak Kányai Róbert, az intézmény igazgatója.

A közös éneklés egy igazán felemelő pillanata volt a csütörtöki programnak. Nem csak az udvaron, de az emeletes házak erkélyein és ablakaiban is beszálltak a dalolásba. Ezt követően adták át a város polgármesterének azt a 750 darab különféle papírból készült kakast, melyet Győr 750-es jubileumára alkottak az idősek. Dr. Dézsi Csaba András útravalóul azt tanácsolta a vendéglátóknak, naponta kétszer csinálják meg a táncot, valamint énekeljenek egy jót és rendben lesz a keringésük.

Kapcsolódó témák: #galéria | #idősek otthona |